Nieuwbouw basisschool De Flint in Nietap kost twee miljoen euro extra

Een nieuwe basisschool én een dorpshuis in De Flint bij Nietap kosten ruim twee miljoen euro extra dan eerder werd begroot. Directeur Aniek Sijsling vindt dat je er met dat bedrag wel een prachtschool voor in de plaats krijgt. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Sijsling is directeur van openbare basisschool De Flint in Nietap. Ze geeft toe dat de school nu ook al heel fijn is, maar dat er te weinig ruimte is voor alle leerlingen. Schetsen van een gloednieuw schoolgebouw liggen op haar bureau. De Flint telt ongeveer zestig leerlingen. Klassen onderling willen meer gaan samenwerken en ook wil de basisschool meer lessen buiten aanbieden.

Nieuwbouw op huidge plek 

De definitieve plannen voor de nieuwbouw worden op woensdagavond 18 september besproken in de gemeenteraad van Noordenveld. Het is de bedoeling dat op de huidige plek van de school de nieuwbouw wordt gerealiseerd. Het wordt niet alleen maar een nieuwe school, het is de bedoeling dat De Flint een multifunctionele accommodatie wordt.

De buitenschoolse opvang, de peuteropvang, het dorpshuis en verschillende verenigingen komen in het gebouw terecht. De totale kosten bedragen 5,5 miljoen euro, een kleine 2,3 miljoen euro meer dan de bedoeling was. Directeur Sijsling gaat ervan uit dat de gemeenteraadsleden dit wel begrijpen. “Waar moet er anders een nieuwe school in Nietap komen?”

Kastanjeboom 

De nieuwe school wordt voor een groot gedeelte om de kastanjeboom op het schoolplein gebouwd. Zelfs de leerlingen van de school is gevraagd om mee te denken over de nieuwbouw. Een grote glijbaan leek de meeste leerlingen het leukst. En deze komt er ook, zo blijkt. Hij gaat vanaf het dakterras naar beneden.

Eigen dakterras en gymzaal 

De bovenbouwklassen krijgen een eigen dakterras waar ook les kan worden gegeven. En De Flint krijgt ook nog eens een eigen gymzaal.

Sijsling hoopt dat het oude gebouw van De Flint tegen de jaarwisseling gesloopt wordt. Tijdens schooljaar 2025/2026 moet het nieuwe schoolgebouw klaar zijn. De leerlingen verhuizen binnenkort al naar tijdelijke locaties in Roden. Buitenschoolse opvang De Vlieger krijgt tijdelijk de onderbouw bij hen op bezoek. De bovenbouw gaat naar De Parel.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk