Normal_maxima

Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, is donderdagmiddag 27 maart in Kerkrade aanwezig bij de ondertekening van het vernieuwde muziekakkoord ‘Meer Harmonie in de Samenleving’. Sinds vijf jaar krijgen alle basisschoolleerlingen uit de gemeenten Brunssum, Landgraaf en Kerkrade wekelijks muziekonderwijs door vakdocenten en is er buitenschools muzikaal aanbod. Door het nieuwe muziekakkoord is het programma ook beschikbaar voor de leerlingen uit de andere gemeenten van de regio Parkstad Limburg. Dat meldt de Rijksoverheid. 

Koningin Máxima woont het plenaire programma bij waarin wordt teruggeblikt op de resultaten die zijn bereikt en de ambities voor de komende jaren worden gedeeld. Ook zijn er optredens van een dansklas, van schoolkoren, een popband en van leerlingen die een blaasinstrument bespelen. Tijdens de plenaire bijeenkomst ontvangt het programma ‘Meer Harmonie in de Samenleving’ een ‘Méér Muziek in de Klas-bokaal’. Het programma krijgt de bokaal voor het voortzetten van de jarenlange inzet om structureel muziekeducatie in de regio aan te bieden en om alle basisschoolleerlingen te laten kennismaken met een zo breed mogelijk muzikaal aanbod.

Gesprekken 

Aansluitend gaat Koningin Máxima in gesprek met de samenwerkingspartners en betrokken organisaties. Deze gesprekken gaan over wat het programma betekent voor zowel de kinderen als de scholen en de aangesloten muziekverenigingen, over de samenwerking en over de effecten van het programma in de dagelijkse praktijk.

Samen muziek beleven 

Bijna achtduizend leerlingen krijgen wekelijks muziekles met als doel om samen muziek te leren beleven en om samen muziek te maken. ‘Meer Harmonie in de Samenleving’ is een samenwerking tussen de gemeenten Brunssum, Landgraaf en Kerkrade, onderwijsstichting MOVARE en SMK muziek en dans. Het programma biedt kinderen de kans om kennis te maken met zingen, met blaasinstrumenten en met elektronische instrumenten. Ook zijn er slagwerkklassen en dj-lessen en sluit elke muziekgroep een periode af met een optreden op de eigen school of in een theater- of poppodium. Hiernaast krijgen scholen de mogelijkheid om in de regio onder meer theatervoorstellingen en  concerten van professionele orkesten te bezoeken. 

Door: Nationale Onderwijsgids