Op woensdagmiddag les, maandag tot en met dinsdag van half negen tot twee naar school of schooldagen van zeven tot zeven: schooltijdmodellen zijn er in alle soorten en maten.

Werkgroep Andere Tijden pleit voor flexibeler schooltijden. De Besturenraad, de organisatie die 2250 scholen en circa 800.000 leerlingen in het christelijk onderwijs vertegenwoordigt, zet kritische kanttekeningen bij de achterliggende motieven voor deze andere tijden. Volgens de Besturenraad zou de economie niet het onderwijs moeten aansturen.

‘Niet van deze tijd'
Volgens Andere Tijden werken momenteel zo'n vijftig scholen met een afwijkend schooltijdenmodel. Vijfhonderd scholen in ons land werken volgens de werkgroep aan de invoering van een ‘ander' schooltijdmodel. Andere Tijden laat in de Telegraaf weten de huidige schooltijden niet meer van deze tijd te vinden. Door de hogere participatiegraad van vrouwen in het arbeidsproces is er behoefte aan schooltijden met aansluitend buitenschoolse opvang.

Optie, niet opgelegd
Als school én ouders er behoefte aan hebben, moet het mogelijk zijn andere schooltijden in te voeren. We leven in een samenleving waarin ouders en scholen soms behoefte hebben aan een meer flexibele regeling van de lestijden. Het is daarom goed dat een initiatief als Andere Tijden er is, aldus de Besturenraad.

De organisatie waakt ervoor dat de economie het onderwijs gaat aansturen. Ouders zouden zich moeten realiseren dat ze een verantwoordelijkheid hebben voor hun kinderen, ook door tijd voor hen vrij te maken.

Belang van het kind centraal
Andere schooltijden moeten volgens de Besturenraad niet van rijkswege worden opgelegd: 'Scholen krijgen op dit moment immers al de ruimte van de overheid om flexibel met schooltijden om te gaan. Zij moeten vanuit hun eigen visie en de vraag van de ouders beslissen hoe zij de schooldagen willen inrichten en verdelen over de week. Op die manier kunnen scholen insteken op de behoefte van de samenleving. Bij alles wat een school beslist moet het belang van het kind centraal staan.'

Lees ook: "Vrije woensdagmiddag zal verdwijnen"

© Nationale Onderwijsgids