De Universiteit Maastricht wil deze week nog een beslissing nemen over het feit of ze de banden met Israël moeten verbreken. Ook de omgang met instellingen in conflictgebieden wereldwijd staat ter discussie. Een woordvoerder van de universiteit laat dit weten. Dat meldt L1.
Het college van bestuur van de Universiteit Maastricht had vrijdag 17 mei nog een overleg met de universiteitsraad over de banden met instellingen in conflictgebieden. Daarbij ging het dan specifiek even om Israël en Gaza. Met de instellingen die betrokken zijn bij de schendingen van internationaal recht zijn er gesprekken noodzakelijk. Maar, dat kan volgens het college van bestuur wel consequenties hebben. Tijdens de vergadering van de universiteitsraad werd over die consequenties gepraat.
Hongerstaking
Een arts op afroep staat klaar mocht medische hulp nodig zijn voor de vier hongerstakers in een tentenkamp in een tuin van een faculteitsgebouw dicht bij het Vrijthof. Een Franse student cultuurwetenschappen staakte de hongerstaking. Zijn plan was eigenlijk om dit op dinsdag 21 mei te doen, als de UM een definitief besluit neemt over het verbreken van de banden met Israël. De universiteit kan deze garantie alleen nog niet geven.
De andere vier hongerstakers zijn moe en zwak. Donderdag 16 mei zijn ze begonnen, en nu al tussen de 2 en 4 kilo afgevallen. De vier studenten willen met de hongerstaking laten zien dat ze het eens zijn met de eis van pro-Palestijnse studenten. Ook die willen dat de universiteit de banden met instellingen in Israël verbreekt. Tientallen studenten hebben sinds maandag 13 mei hun tent opgezet in een tuin van de faculteit vlak bij het Vrijthof.
Geen gesprek meer met de bestuurders
De studenten hebben in een brief aan de universiteit laten weten geen gesprek meer te willen aangaan met de bestuurders. De woordvoerder van de universiteit geeft aan dat de universiteit nog steeds wil overleggen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk