Normal_middle-eastern-cybersecurity-professional-2024-01-11-17-52-49-utc

Nederlandse studenten behoren tot de wereldtop als het gaat om kennis van artificial intelligence (AI) en IT. In datawetenschappen staan ze op de derde plaats, terwijl ze in technologie goed zijn voor een zesde plaats. Ook bij businesscursussen behalen ze hoge klasseringen, dit meldt Computable.

Volgens het 'Global Skills Report 2024' van Coursera, een van 's werelds grootste aanbieders van online cursussen, scoren Nederlandse deelnemers uitstekend. Deelnemers uit Zwitserland behalen de hoogste scores, gevolgd door Japanners en Duitsers. Nederland staat wereldwijd op de vierde plaats, met Frankrijk op de vijfde plek. Opvallend is dat vrijwel de gehele top tien uit Europese landen bestaat. De resultaten zijn gebaseerd op de prestaties van bijna 150 miljoen cursisten uit 110 landen.

Jeff Maggioncalda, CEO van Coursera, constateert dat de technische vaardigheden en AI-kennis in Nederland zeer goed zijn. Hij merkt op dat 42 procent van de Nederlandse deelnemers vrouw is, met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar. Coursera biedt momenteel zevenduizend verschillende cursussen aan. Een miljoen Nederlandse leerlingen hebben zich ingeschreven voor 2,4 miljoen cursussen, een stijging van vijftien procent. De helft van deze cursussen betreft UX-design, softwareontwikkeling en IT. De studieresultaten geven Coursera een goed inzicht in de vaardigheden per land.

Explosieve groei in AI-cursussen

Wereldwijd zijn de aanmeldingen voor generatieve AI-cursussen het afgelopen jaar explosief gestegen, met een jaarlijkse stijging van 779 procent. Deze groei komt zowel door de interesse van cursisten als door de vraag van bedrijven, overheden en instellingen voor hoger onderwijs om zich voor te bereiden op het AI-tijdperk.

AI-cursussen domineren nu de top tien van populairste cursussen. 'Generative AI for Everyone' (DeepLearning.AI) staat momenteel bovenaan, gevolgd door 'Prompt Engineering for ChatGPT' (Vanderbilt University) en 'Generative AI with Large Language Models' (AWS). Andere populaire cursussen zijn 'Introduction to Generative AI' (Google Cloud) en 'ChatGPT Advanced Data Analysis' (Vanderbilt University).

Specifieke cursussen voor leidinggevenden

Veel leidinggevenden en zakelijke leiders volgen ook AI-leergangen. Cursussen zoals 'Generative AI for Executives and Business Leaders' en 'Navigate Generative AI for CEOs' zijn speciaal op hen afgestemd. Een van Coursera’s partners, CompTIA, is 's werelds grootste leverancier van IT-certificeringen. De cursus 'Google IT Support' bereidt deelnemers voor op een CompTIA-examen en -certificaat.

Nederlandse cursisten tonen met hun prestaties aan dat zij behoren tot de besten ter wereld in de steeds belangrijker wordende sectoren van AI en IT, waarmee zij bijdragen aan de ontwikkeling en innovatie binnen deze vakgebieden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer