Normal_woman-phone-selfie-or-art-painting-for-ecommerce-2023-11-27-05-34-59-utc

Het cultuurhuis de Lindenberg in Nijmegen ziet een ongekende toename in inschrijvingen voor creatieve cursussen. Met meer inschrijvingen dan ooit tevoren, wordt er nu zelfs op zondag lesgegeven om aan de vraag te voldoen, zo meldt de Stentor.

De Lindenberg biedt een breed scala aan cursussen, waaronder analoge en digitale fotografie, diverse dansstijlen voor alle leeftijdsgroepen (inclusief speciale lessen voor jongens), schilderen, striptekenen, edelsmeden, pottenbakken, improvisatietheater, circus, poëzie schrijven, Franse chansons zingen, koorzang, en het spelen in klassieke ensembles of rockbands. Voor het aankomende cursusjaar 2024/2025 zijn momenteel 340 cursussen open voor inschrijving. Gedurende het jaar worden er nog meer cursussen en workshops toegevoegd, wat het totaal jaarlijks op ongeveer 500 brengt.

Recordaantal inschrijvingen

Voor het nieuwe cursusjaar hebben zich al 2300 mensen aangemeld, wat een aanzienlijke stijging is ten opzichte van de 1650 inschrijvingen van een jaar geleden. Vorig seizoen sloot de Lindenberg af met 4000 cursisten, een record dat nu waarschijnlijk weer gebroken zal worden. De grootste stijging in aanmeldingen komt van jongeren van 13 tot 17 jaar en volwassenen van 27 tot 54 jaar, met een bijzondere interesse in beeldende disciplines (zoals tekenen, schilderen, fotografie, keramiek en textiel) en muziek.

Tevreden cursisten

De populariteit van de Lindenberg is mede te danken aan de hoge tevredenheid onder de cursisten. Na de pandemie is de interesse in creatieve lessen aanzienlijk toegenomen. De Lindenberg is in Nijmegen de bekendste plek voor deze activiteiten. Uit jaarlijks tevredenheidsonderzoek blijkt dat klanten zeer positief zijn over de kwaliteit van de lessen (cijfer 8,6) en de docenten (cijfer 8,8).

Lessen op zondag

Om aan de groeiende vraag te voldoen, heeft de Lindenberg dit jaar lessen op zondag toegevoegd. Dit helpt wachtlijsten te verminderen en biedt meer mensen de kans om deel te nemen. "Door zondag als cursusdag toe te voegen, breiden we onze capaciteit uit, zijn we flexibeler en kunnen we aan een grotere vraag voldoen," zegt Anita Elkink, manager cursussen en amateurkunst.

Nieuwe cursussen

Naast de extra lesdag heeft de Lindenberg ook nieuwe cursussen geïntroduceerd, waaronder sumi-e (een Japanse schildertechniek), commercial dance, analoge fotografie, en het schrijven van reisverhalen.

De Lindenberg blijft zich inzetten om een breed scala aan creatieve cursussen van hoge kwaliteit aan te bieden en zo bij te dragen aan de culturele ontwikkeling van Nijmegen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer