Normal_explaining-driving-test-details-2023-11-27-05-05-52-utc

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) lanceert op 1 oktober 2024 een pilotprogramma voor Engelstalige nascholing voor code 95. Deze proefperiode, die één jaar duurt, is bedoeld om te onderzoeken of de kwaliteit en didactiek van de Engelse cursussen gelijkwaardig zijn aan die van de Nederlandse.

Momenteel is de nascholing voor code 95 alleen toegestaan in het Nederlands, met de mogelijkheid om een tolk in te schakelen. Door de nascholing ook in het Engels aan te bieden, wil het CBR deze toegankelijker maken voor chauffeurs die de Nederlandse taal niet voldoende beheersen.

“Op dit moment is nascholing voor code 95 enkel nog toegestaan in het Nederlands of met een tolk. Om de nascholing meer toegankelijk te maken voor chauffeurs die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen, wil het CBR de nascholing ook in het Engels aanbieden”, meldt het CBR.

Engels als internationale voertaal

De keuze om de nascholing in het Engels aan te bieden, is niet toevallig. Engels is de internationale voertaal in de transportsector, waardoor het een logische keuze is om de cursussen in deze taal te geven. Chauffeurs die een andere taal spreken, kunnen nog steeds gebruikmaken van een tolk als alternatief.

Deze pilot is een stap vooruit in het verbeteren van de toegankelijkheid en het up-to-date houden van de vaardigheden van chauffeurs in de internationale transportsector. Na de evaluatie van de pilot zal het CBR besluiten of de Engelstalige nascholing een permanente optie wordt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer