Normal_bicycle-near-door-of-old-house-in-amsterdam-street-2023-11-27-05-04-41-utc

Je hand uitsteken bij het afslaan, goed om je heen kijken, en correct voorsorteren: dit zijn enkele van de vaardigheden die de afgelopen weken werden getest tijdens het praktisch verkeersexamen voor basisschoolleerlingen in Rotterdam. In totaal deden 1672 scholieren mee aan het examen, waarbij ze een veilige route op de fiets moesten afleggen. Dit meldt de gemeente Rotterdam.

Het praktisch verkeersexamen vond plaats van 3 juni tot 2 juli. In deze periode namen 1672 leerlingen uit groep 7 van 64 verschillende basisscholen deel. De leerlingen moesten laten zien dat ze de kennis uit het theorie-examen in de praktijk kunnen toepassen en zich veilig in het verkeer kunnen gedragen. Dit is vooral belangrijk omdat veel leerlingen volgend jaar naar de middelbare school gaan en dan verder en zelfstandiger zullen fietsen.

Examendag

De examens begonnen met een controle van de fiets en een behendigheidsparcours. Hier moesten de leerlingen laten zien dat ze het fietsen zelf goed beheersen, bijvoorbeeld door te slalommen of over een smalle strook te rijden. Daarna volgde een route in de buurt van de school, waarbij ze correct moesten voorsorteren, hun hand uitsteken en het overige verkeer in de gaten houden.

Resultaten

In totaal slaagden 1464 leerlingen voor het examen. De overige leerlingen beheersen het fietsen nog niet voldoende of gedroegen zich niet veilig genoeg in het verkeer. Deze leerlingen krijgen volgend schooljaar, als ze in groep 8 zitten, een nieuwe kans om het examen te halen.

Verkeersmenu010

Het Praktisch Fietsexamen is onderdeel van Verkeersmenu010, een programma dat de gemeente Rotterdam aanbiedt aan basisscholen. Dit programma omvat voorlichting en interactieve, speelse verkeerslessen met als doel kinderen te leren waar ze op moeten letten in het verkeer en welke gevaren er zijn. De lessen zijn beschikbaar voor groep 1 tot en met groep 8.

Groeiende deelname

Het aantal basisscholen dat gebruikmaakt van lessen uit het Verkeersmenu010 is in een jaar tijd met 13% gestegen, naar 69% eind 2022. De gemeente streeft ernaar dat eind 2024 75% van de basisscholen aan het verkeersmenu deelneemt, om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen zich veilig in het verkeer kunnen begeven.