Normal_happy-french-teacher-explaining-foreign-language-r-2023-11-27-05-25-05-utc

Het Centre Français-Néerlandais, gevestigd in de historische Waalse Kerk in Amsterdam, sluit zijn deuren vanwege een dalend aantal cursisten. Deze ontwikkeling markeert het einde van een tijdperk voor de kerk die al 450 jaar Franse diensten organiseert en bekend stond als een centrum voor Franse taal en cultuur. Dit meldt het Parool.

Menke Tuijn, taalcoördinator en eventmanager van de kerk, licht toe dat de afname van het aantal cursisten een direct gevolg is van de pandemie en toenemende concurrentie. Het besluit om de activiteiten te staken, kwam na zorgvuldige overweging door het bestuur, gezien de financiële situatie en de afnemende belangstelling voor de Franse taal binnen het Nederlandse onderwijssysteem.

Concurrentie van gesubsidieerde instellingen

Een significante factor in de terugloop van cursisten is de concurrentie van Alliance Française, een door de Franse staat gesubsidieerde organisatie. Dit heeft geleid tot een verschuiving in de keuze van studenten voor taalcursussen.

Toekomstplannen en behoud van Franse karakter

Ondanks de sluiting blijft het bestuur optimistisch over het behouden van het Franse karakter van de kerk. Tuijn beschrijft de situatie als een pauze eerder dan een definitief afscheid, met de hoop op een toekomstige herleving van de Franse taalactiviteiten. Docenten van populaire cursussen krijgen nog steeds de mogelijkheid om ruimtes in de kerk te huren voor hun lessen, waardoor de Franse spirit enigszins behouden blijft binnen de gemeenschap.

De sluiting van het Centre Français-Néerlandais weerspiegelt bredere trends en uitdagingen binnen het taalonderwijs en de behoefte aan aanpassing aan veranderende onderwijs- en culturele landschappen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer