Normal_blank-paper-with-inscription-crisis-management-on-2023-11-27-04-54-26-utc

De Europese Commissie wil jongeren tussen 16 en 18 jaar beter voorbereiden op crisissituaties. Het idee is een rondreizende opleiding die jongeren in heel Europa kennis laat maken met scenario’s zoals pandemieën, cyberaanvallen, overstromingen en gewapende conflicten. Hadja Lahbib, de Belgische eurocommissaris voor Crisisbeheer, kondigde dit plan aan tijdens een gesprek met Europese journalisten. Dit meldt HLN.

Volgens Lahbib is het doel jongeren bewust te maken van de expertise die verschillende landen al hebben opgebouwd. Ze verwees naar voorbeelden zoals de Franse brandweer, die een sterke reputatie heeft in brandbestrijding, en de samenwerking tussen civiele bescherming en Defensie in Italië.

Ook Oekraïne wordt als voorbeeld genoemd. Lahbib wees op het indrukwekkende niveau van anticipatie en risicobeheer dat het land heeft ontwikkeld tijdens de oorlog. Ze benadrukte dat Oekraïne bussen en opblaasbare tenten inzet om snel hulp te bieden na chemische aanvallen, overstromingen of branden. Deze tenten bieden niet alleen onderdak, maar ook internet, psychologische ondersteuning en medische zorg.

Erasmus-achtig model

De opleiding wordt opgezet als een soort Erasmus-programma en richt zich op jongeren in de EU en tien andere landen die deelnemen aan het IPCR-mechanisme (de geïntegreerde regeling politieke crisisrespons). Het idee is om veerkracht en risicobesef bij jongeren te vergroten, geïnspireerd door landen zoals Finland, dat al een sterke focus heeft op nationale crisisvoorbereiding.

Rapport over veerkracht

Een recent rapport van de Finse oud-president Sauli Niinistö, in opdracht van de Europese Commissie, onderstreepte het belang van betere samenwerking tussen lidstaten en het ontwikkelen van een cultuur van risicobewustzijn. Met uitdagingen zoals de oorlog in Oekraïne, geopolitieke instabiliteit en natuurrampen is het volgens de Europese Commissie cruciaal dat burgers weten hoe ze moeten handelen in crisissituaties.

Met de nieuwe opleiding hoopt de EU toekomstige generaties beter toe te rusten voor de uitdagingen van een onzekere wereld.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer