Normal_willem-alexander

DEN HAAG (Novum) - Een boegbeeld voor de Nederlandse watersector, dat onvermoeibare inzet toonde en inhoudelijk bijzonder geïnteresseerd was in het onderwerp. Hoogleraren tonen zich vol lof over 'waterprins' Willem-Alexander, die vrijdag zijn laatste toespraak houdt als voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie (UNSGAB) tijdens de Wereldwaterdag in Den Haag.

De prins werd in 2006 door toenmalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan gevraagd als voorzitter van de UNSGAB. Een paar jaar eerder, in 2000, werd Willem-Alexander al voorzitter van de Commissie Integraal Waterbeheer, de latere Adviescommissie Water. Beide functies legt hij neer vanwege zijn troonsbestijging eind april.

"De prins heeft zich destijds enorm snel ingewerkt in de complexiteit van watermanagement", zegt Arjen Hoekstra, hoogleraar watermanagement aan de Universiteit Twente. "Hij is sindsdien onvermoeibaar actief geweest, zowel nationaal als internationaal. Nederland geniet internationaal aanzien op het gebied van water, en dankzij de inzet van de prins met een koninklijk randje."

Ook Hoekstra's vakgenoot Jeroen Aerts, bijzonder hoogleraar waterbeheer aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is te spreken over de inzet en interesse van de prins. "Willem-Alexander is een boegbeeld geworden voor de Nederlandse watersector. Hij is een belangrijke actor, omdat bedrijven en wetenschappelijke instituten in zijn kielzog makkelijker projecten loskregen. Daarbuiten is hij ook inhoudelijk geïnteresseerd in water. Het is een onderwerp dat hem echt goed ligt."

In zijn toespraak vrijdag blikt de prins terug op wat de UNSGAB heeft bereikt. Ook besteedt hij aandacht aan wat er nog moet worden bereikt. Doelstelling bij de millenniumwisseling was dat in 2015 1,6 miljard meer mensen toegang zouden hebben tot wc's en 1,1 miljard meer mensen tot schoon water.

De vraag is in hoeverre Willem-Alexander als koning een rol gaat spelen bij het behalen van deze doelen. "Ik hoop dat hij zich ook in zijn nieuwe functie zal blijven inzetten voor wereldwijd duurzaam waterbeheer", zegt Hoekstra. Aerts deelt zijn hoop. "Als prins en toekomstig koning van Nederland is het denk ik niet onverstandig geweest dat hij zich in water heeft verdiept. Water zit ons per slot van rekening in de genen. Verder ligt Willem-Alexander als persoonlijkheid goed bij veel mensen. Ik hoop dan ook dat hij zich als koning ook zal blijven inzetten voor de watersector", aldus Aerts.