ARNHEM - In het hoger onderwijs wordt naar verwachting circa 20 procent van de loonkosten, in totaal 1,6 miljard euro, betaald aan personeel dat nauwelijks van nut is voor het onderwijs. Dat meldt BN de Stem.
Henk Berg, bestuurder van de Onderwijs Service Groep in Arnhem, een administrateur van onderwijsfinanciën, stelt dat dit zowel in het mbo, hbo en wo erg vaak voorkomt en dat het wordt doodgezwegen door zowel onderwijsbestuurders, als vakbonden en politiek.
De reden van het aanblijven van dit personeel is de cao in het onderwijs. Deze is namelijk zeer sterk, waardoor slecht personeel niet snel wordt ontslagen. "Voor hen is een plaats in de luwte bedacht omdat ze disfunctioneren of omdat ze bij een fusie zijn overgeschoten", aldus Berg.
José Muyres van de Algemene Onderwijsbond (AOb) vermoedt dat de schattingen van Berg te hoog zijn. "Hij baseert zich alleen op indrukken en gesprekken." De AOb kan het precieze voorkomen niet goed staven, maar denkt wel dat er een groep werknemers in het mbo, hbo en wo zit, die inderdaad weinig toevoegt.
© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem