Normal_dekker__sander_dekker__staatssecretaris_onderwijs

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs stelde in het debat over de werk- en regeldruk in het onderwijs dat het ministerie van Onderwijs niet van plan is om maatregelen te nemen om de (ervaren) hoge werkdruk in het onderwijs terug te dringen. Volgens Dekker zijn schoolbestuurders en schoolleiders hier primair zelf verantwoordelijk voor. De staatssecretaris zegt dat het wel de verantwoordelijkheid is van de overheid om onnodige regeldruk weg te nemen. Dat meldt de VO-raad.

In het debat benadrukte de staatssecretaris dat het probleem van de hoge werkdruk vooral in de sector kan en moet worden opgelost. Dekker is niet van plan om zelf nieuwe maatregelen te nemen. De VO-raad is ook van mening dat schoolleiders en bestuurders een belangrijke rol hebben bij het terugdringen van de werkdruk en het creëren van voldoende ontwikkeltijd voor leraren. Scholen kunnen een aantal maatregelen nemen. Hierbij valt te denken aan het inzetten van meer onderwijsondersteunend personeel en het anders organiseren van onderwijs, met behulp van ICT. De raad ziet ook dat de werkdruk lageris op scholen die werk maken van het vergroten van de professionele ruimte van docenten.

De VO-raad onderstreept wel dat de politiek een rol heeft in het terugdringen van de werkdruk. Zo stelt de raad het reëel te vinden dat de politiek extra financiële middelen beschikbaar stelt voor her terugdringen van de werkdruk en het creëren van voldoende ontwikkeltijd voor leraren. Dekker gaf in het debat aan dat het wel de taak is van de overheid om de onnodige regeldruk weg te nemen. Hiervoor verwees de staatssecretaris naar de Regeldrukagenda. Direct na de zomer geeft Dekker de Kamer een update over de voortgang op deze agenda en het eraan gekoppelde meldpunt regeldruk.

De SP had het debat aangevraagd naar aanleiding van de uitzending van De Monitor in januari over de werkdruk in het basisonderwijs. De VO-raad heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat ook het voortgezet onderwijs te maken heeft met de werkdruk. 

© Nationale Onderwijsgids