Leerkrachten bedreigd vanwege seksuele voorlichting op scholen

De helft van de basisscholen (46 procent) liep tegen het protest van ouders aan als het ging om seksuele voorlichting bij leerlingen. Kenniscentrum Rutgers en DUO Onderwijsonderzoek & Advies deden hier onderzoek naar. Dat meldt het AD.

Ongeveer 426 van de ongeveer 7000 schoolleiders in Nederland zijn voor dit onderzoek ondervraagd. Het onderzoek werd gehouden naar aanleiding van de Week van de Lentekriebels, die maandag 31 maart voor de twintigste keer van start gaat. Tijdens het vorige onderzoek in 2022 was de weerstand tegen de voorlichtingslessen nog maar 19 procent.

Weerstand is toegenomen 

Een derde van de schoolleiders geeft in het onderzoek aan dat de weerstand de laatste jaren alleen maar is toegenomen. Kinderen mochten van ouders niet aan bepaalde lessen meedoen of ze hielden hun kind tijdens de lessen over seksuele voorlichting weg van school.

Naar een andere school gestuurd 

Een paar schoolleiders gaven aan dat kinderen naar een andere school werden gestuurd omdat ze les kregen in seksuele voorlichting. Leerkrachten en directieleden werden soms door de ouders bedreigd.

Geen aanpassingen in de lesstof 

Schoolleiders denken dat dat de belangrijkste redenen voor het protest van de ouders angst, culturele achtergrond, geloofsovertuiging, berichtgeving in de media en de jonge leeftijd van de kinderen zijn. Zo’n 55 procent van de scholen deed geen aanpassingen in de lesstof na het protest van de ouders. Een kwart van de schoolleiders ging het gesprek met de ouders aan.

Relationele en seksuele vorming tijdens Week van de Lentekriebels 

96 procent van de scholen besteedt aandacht aan relationele en seksuele vorming. In 2022 deed 92 procent van de scholen dit.

36 procent van de scholen doet mee aan de Week van de Lentekriebels, in 2022 was dit nog 43 procent. Basisschoolkinderen uit alle klassen krijgen tijdens de Week van de Lentekriebels les over relaties, seksualiteit en weerbaarheid.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk