Normal_ziek_bankhangen_koorts

Met 4,9 procent staat het onderwijs op de vierde plaats van bedrijfstakken met het hoogste ziekteverzuim in Nederland. Over het geheel bedroeg het ziekteverzuim in Nederland 3,9 procent. Dat betekent dan van alle duizend werkdagen de werknemer 39 dagen ziek thuis zat. Dit melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en VOS/ABB.

Werknemers in het openbaar bestuur en overheidsdiensten, waaronder ook defensie, politie en brandweer vallen, voeren de lijst aan met een verzuim van 5,3 procent. In de horeca is het ziekteverzuim het laagst met 2,2 procent.

De verschillen in verzuim hangen samen met de arbeidsomstandigheden in een bedrijfstak, kenmerken van de werknemers zoals leeftijd en geslacht, en de bedrijfsgrootte. Als rekening wordt gehouden met de kenmerken van de werknemers en de heersende arbeidsomstandigheden dan is het ziekteverzuim in het onderwijs vergelijkbaar met het verzuim in de gezondheids- en welzijnszorg, aldus het CBS.

Een factor die daarin ook meespeelt is de mogelijkheid tot verlof. Wanneer werknemers zelf kunnen bepalen wanneer zij vakantiedagen opnemen, daalt in het algemeen het verzuim. In het onderwijs zitten werknemers meestal vast aan de schoolvakanties waardoor zij minder keizevrijheid hebben. Wel zijn deze vakantieperiodes meestal langer dan in andere sectoren.

Binnen de sector onderwijs zijn er ook verschillen in verzuim te zien. Zo zitten basisschoolleerkrachten vaker ziek thuis dan hun collega's uit het voortgezet onderwijs. Docenten die op de middelbare school lesgeven op vmbo-niveau verzuimen op hun beurt vaker dan docenten op de havo en het vwo.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids