Lerares liet eendenbek zien in de klas en kreeg meteen een klacht van een ouder

Rondom de Week van de Lentekriebels is veel nepnieuws ontstaan, maar toch geven veel juffen en meesters deze week weer lessen over Lentekriebels. Juf Sofie van de Waart legt uit dat de mensen die klagen een hele grote mond hebben. Dat meldt het AD.

In 2025 kijkt ze aan de zijlijn mee bij collega’s van verschillende scholen in Nederland. “Vroeger deelde je mee dat de Week van de Lentekriebels bijna van start gaat en dat was het. Leerkrachten zien er nu heel erg tegenop.”

Veel kritiek 

De Week van de Lentekriebels krijgt voor het derde jaar op rij veel kritiek te verduren. Civitas Christiana, een conservatief-katholieke stichting, is de grootste tegenstander. Basisschoolleerlingen krijgen tijdens de jaarlijkse week minimaal één les over relaties, seksualiteit en weerbaarheid aangeboden. Materiaal dat in het lespakket zou zitten werd online verspreid door Civitas Christiana, maar uiteindelijk bleek dat dit materiaal helemaal niet in het lespakket zat.

Ouders reageren allemaal anders 

Ouders die niet blij zijn met de lesweek laten dit op verschillende manieren blijken. “Ouders met een islamitische achtergrond die niet willen dat de lessen aan hun kinderen worden gegeven, melden hun kinderen ziek. Een leerplichtambtenaar kan daar niets tegen beginnen. De andere groep ouders klaagt en komt naar de school.” Volgens Van de Waart zijn dit per school hooguit drie of vier ouders. “Dat valt mee, maar de ouders die naar school komen, hebben wel de grootste mond.”

Voor de leerkrachten wordt het lesgeven zo een stuk lastiger. “Onderwijs wil je in alle vrijheid geven en niet het gevoel hebben dat ouders het overnemen” , zo stelt Van de Waart.

Dokterskoffertje met eendenbek 

Volgens Van de Waart wordt de samenleving een stuk preutser. Zo liet ze in groep zes een ouderwets dokterskoffertje zien, waar ook een eendenbek bij zat. Ze legde uit dat een arts daarmee een vrouw kan onderzoeken. Een moeder van een leerling diende bij de directeur daarover een klacht in. “Want de eendenbek werkt traumatiserend bij kinderen.”

Thema's bespreken 

Scholen zijn wettelijk verplicht om de thema’s uit de Week van de Lentekriebels te bespreken. Zo ver mogelijk voordat de puberteit begint zouden ouders al eens een ‘zo werkt het’ gesprek moeten voeren. “Dan haal je de lading eraf en kan een kind rustig luisteren”, aldus Van de Waart.

Onderwijs beschermen 

Een collega had alle ouders een uitnodiging gestuurd om van tevoren het lesmateriaal in te zien, maar er kwam niemand opdagen. Ook maakte Van de Waart mee dat een directeur ouders meedeelde dat ze er ook voor mochten kiezen om hun kinderen naar een islamitische basisschool te sturen, in plaats van naar een openbare basisschool. “We moeten ons onderwijs beschermen, dus ja soms moeten we hard zijn. Dit lesprogramma biedt juist heel veel bescherming, maar veel ouders snappen dat niet.”

Lesstof hele jaar door aangeboden 

Veel scholen bieden nu de lesstof niet aan tijdens die ene week van het jaar, maar het gehele jaar door. De naam Week van de Lentekriebels wordt bewust gemeden, want dan hoor je niemand er meer over, zo stelt Van de Waart.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk