75 procent van de professionals in het onderwijs werkt over, met en gemiddeld aantal uren van 3,9 per week. 89 procent van hen krijgt die overuren niet uitbetaald. Dit blijkt uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO. Dit meldt Consultancy.
NOG
Professionals in ict en onderwijs werken het meest over
-Van de totale Nederlandse beroepsbevolking werken ict-professionals gemiddeld het meest over, namelijk 76 procent. Professionals uit het onderwijs volgen hen op de hielen met 75 procent. Ook werknemers in de transportsector en de financiële sector maken veel overuren. Volgens het onderzoek wordt in de horeca het minst overgewerkt, namelijk 57 procent.
Het gemiddelde aantal uren dat per week wordt overgewerkt in het onderwijs is bijna 4 uur. Hiervan wordt 89 procent niet uitbetaald, tegen 51 procent gemiddeld in alle sectoren. TNO heeft in zijn onderzoek berekend hoeveel loonkosten Nederlandse werkgevers in totaal kwijt zouden zijn als alle onbetaalde overuren volledig werden uitbetaald. Dat is in totaal 21,5 miljard euro, waarvan 2,7 miljard euro voor rekening is van het onderwijs. Van die 21,5 miljard euro zouden ongeveer 292.000 extra banen kunnen worden gecreëerd, aldus de onderzoekers.
Een werknemer werkt over wanneer hij meer uren werkt dan er in zijn contract staan, omdat de werkgever hem gevraagd heeft langer te werken. Hoe dit uitbetaald wordt, hangt af van de cao. In sommige cao’s worden overuren gewoon uitbetaald als normale uren, terwijl andere cao’s het aantal overuren verrekent in de vakantie-uren die een werknemer tegoed heeft. Maar in veel gevallen worden overuren ook niet uitbetaald.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids