Logo_nwo_logo

Met zijn proefschrift ‘Quantum Nonlocality with Spins in Diamond' wint quantumonderzoeker Bas Hensen de NWO Natuurkunde Proefschrift Prijs 2017. Om uitmuntend wetenschappelijk onderzoek door jonge onderzoekers te belonen heeft NWO in 2010 de jaarlijkse NWO Natuurkunde Proefschrift Prijs ingesteld. Hensen ontvangt zijn prijs op 23 januari 2018 tijdens het jaarlijkse, landelijke natuurkundecongres Physics@Veldhoven. Dit meldt NWO.

Winnaar Bas Hensen schreef vorig jaar het beste natuurkundige proefschrift en wint daarmee een bedrag van 10.000 euro. Hij promoveerde cum laude op 29 april 2016 aan de TU Delft bij professor Ronald Hanson.

Het proefschrift van Hensen beschrijft de eerste demonstratie van een 'loophole-free Bell test': een test van de fundamentele aannames van lokaliteit, realisme en vrije keuze. Met behulp van verstrengelde quantumdeeltjes in diamant lukte het voor het eerst Bell’s test uit te voeren met alle achterdeurtjes – loopholes – gesloten. Naast filosofische implicaties zijn de resultaten van belang voor de toepassing van verstrengeling voor een toekomstig niet-afluisterbaar internet.

De selectiecommissie was onder de indruk van zowel de inhoud als de presentatie van het proefschrift en heeft grote waardering voor de inspanningen van Hensen om zijn onderzoek uit te leggen aan een breed publiek. Ook roemen zij de onafhankelijkheid en de leiderschapsrol van Hensen binnen zijn team.

In februari 2017 ontving Bas Hensen al een Rubicon-beurs van NWO. Met deze beurs vervolgt Hensen nu zijn wetenschappelijke loopbaan als Postdoctoral Research Fellow bij het Centre for Quantum Computation and Communication Technology aan de University of New South Wales. Hensen werkt hier aan een toekomstige quantumcomputer die ons kan helpen vragen te beantwoorden die buiten het bereik liggen van zelfs de snelste klassieke supercomputers. Hij onderzoekt hoe quantumchips gemaakt van silicium eruit zullen zien.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids