Scholen worstelen nog met recht op onbereikbaarheid voor leraren

In de nieuwe cao-po staat dat leerkrachten het recht hebben om niet meer bereikbaar te zijn na 18.00 uur. Leerkrachten hoeven dan dus geen mailtjes, appjes of telefoontjes te beantwoorden. Dat geeft de leraren de tijd om even op te laden. Dat meldt de AOb.

Ronald van de Zande is leraar op basisschool Blink in Vleuten. Tijdens het wekelijks overleg was hij over het recht op onbereikbaarheid begonnen. Dat stond namelijk in het nieuwe cao-akkoord, maar geen enkele collega had hier nog van gehoord. Al snel raakten de collega’s in een discussie, want ook in hun eigen appgroepje werden er werkgelerateerde dingen gedeeld in het weekend. Nu is de afspraak dat ze alleen doordeweeks appen en niet ’s avonds of in de weekenden.

Recht op onbereikbaarheid 

Volgens AOb-voorzitter Thijs Roovers gaat het recht op onbereikbaar zijn niet vanzelf. Daarom staat er nu duidelijk in de cao geschreven dat er na zes uur ’s avonds geen mails, appjes of telefoontjes beantwoord hoeven te worden. “Als je dat wil, dan kan dat altijd, maar collega’s en/of ouders kunnen je niet dwingen.” Dat het onderwijs deze maatregel aanpakt is goed, want zo wordt de werkdruk en de oplopende stress aangepakt.

Burn-outklachten 

17 procent van de Nederlanders heeft burn-outklachten, in het onderwijs ligt dat aandeel op meer dan een kwart. Een aanbeveling in een onderzoek uit 2022 aan leraren was dan ook dat ze na een lange dag werken zichzelf ruimte moesten geven om op te laden voor de volgende werkdag.

Afspraken communiceren naar ouders 

Scholen moeten met elkaar het gesprek aangaan over bereikbaarheid, aldus Simone Fomenko, hoofbestuurder po bij de AOb en ook leerkracht. De schoolleiding moet dan de afspraken duidelijk communiceren naar de ouders. Dat leerkrachten alleen tussen 9 en 5 beschikbaar zijn bijvoorbeeld.

De ene school is strenger met het uitvoeren van deze maatregel dan de andere school. Directeur van Stap voor Stap, Jana Pals, legt uit dat de school in de schoolgids communiceert dat leerkrachten van 8 tot half 5 beschikbaar zijn. “Zo staat het ook op onze website vermeld.” Leerkrachten zijn daarin wel vrij om van de tijden af te wijken.

Bereikbaarheid leraren 

Fomenko hoop dat scholen aangeven dat al lang werken met het recht op onbereikbaarheid. Aan het begin van het schooljaar zou dan ook besproken moeten worden hoe men omgaat met de bereikbaarheid van de leraren.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk