Thuis leren? Studiecoach Julliete Maltha legt je stap voor stap uit hoe je een goede studieplanning voor je huiswerk of het leren voor toetsen en examens maakt. Lees hier het stappenplan of bekijk de video met uitleg.
Stap 1- Maak een to-dolijst
Inventariseer eerst welke vakken jij hebt en werk leer- en maakwerk je hier moet doen. Noteer ook meteen van welk vak je toetsen hebt opgekregen. Die gaan wij namelijk straks ook in de planning zetten, want we gaan vooruit werken.
Stap 2 - Tijd inschatten
Essentieel bij het maken van een goede planning is om te kijken hoeveel tijd je nodig hebt per element. Een moeilijk vak vergt meer tijd dan een makkelijker vak. Kijk dus goed naar de tijd die je gaat indelen per vak. Let op, je kan je planning straks ten alle tijden gewoon aanpassen, niks staat vast.
Stap 3 - Verdeel taken
Ga niet alles in een keer doen. Bijvoorbeeld, je hebt straks een boekverslag wat je moet gaan inleveren. Kijk nu eens goed wat voor een taken je hier allemaal voor moet gaan doen.
Boek lezen
Moeilijke woorden opschrijven en opzoeken wat de betekenis is
Verslag schrijven
Verslag nakijken / laten nakijken en nog finetunen
Zo zie je dat je alles kan verdelen in stukken. Ga het boek dus niet in een of twee dagen lezen. Verdeel het over een week of kijk wat voor jou realistisch is. Ook dit hoort bij het maken van een goede planning. Vooruit werken en de taken verdelen.
Stap 4 - Maak een weekplanning
Nu gaan we de weekplanning maken of de planning voor twee weken. Belangrijk hierbij is, is vooruit plannen en herhalen. Ga niet alles in een of twee dagen stoppen, maar spreid het uit!
Start met je leerwerk en doe later je maakwerk. Aan het begin van de middag is je concentratie nog goed. Daarom is het belangrijk het leren eerst te doen. Hou er ook rekening mee dat je begint met de moeilijke vakken. Als je concentratie straks wat begint af te nemen, kan je beter aan de slag gaan met een vak waar je goed in bent. En ook niet geheel onbelangrijk, plan pauzes in. Zorg ook even voor rust voor je hersenen!
Stap 5 - Pas je planning aan als nodig is
Een goede huiswerkplanning kan je zeker nog aanpassen. Als jij merkt dat je missschien de tijd niet goed hebt ingeschat voor een vak, dan pas je dit gewoon aan. Op deze manier heb jij straks de ultieme huiswerk planning die werkt voor jou!
‘Een raam, wat is dat? Als je van binnen naar buiten kijkt, is het een kader, een lijst rond het uitzicht. Wie van buiten naar binnen kijkt, ziet de uitsnede van een interieur. Geen baanbrekende gedachte...’ Met deze beschouwende zinnen begint journalist Hans Steketee zijn artikel voor de rubriek Wat maakt het leven de moeite waard? in NRC. Dit ...
Auteursbond: ‘Docenten en wetenschappers zijn heel belangrijk, want taal is altijd in ontwikkeling’
Het Nederlands Letterenfonds en de Auteursbond maken zich zorgen over de toekomst van de Nederlandse taal en literatuur. Dit lieten ze in november al weten, na het bericht ...
NOG
Springest
NOG
video
In gesprek met Jelle Jolles over de lerende leerling en het tienerbrein