Middelbare scholieren na de vakantie weer 'gewoon' naar school

Het ziet ernaar uit dat scholen in het voortgezet onderwijs na de zomer weer helemaal open kunnen. De leerlingen zouden dan geen afstand meer hoeven te bewaren tot elkaar maar wel tot de docenten. Dit meldt ANP.

Het Outbreak Management Team (OMT) is positief over deze versoepeling, bevestigen bronnen naar aanleiding van berichtgeving door het AD en de NOS. Woensdag neemt het crisisberaad van het kabinet (MCCb) hierover een formeel besluit. Premier Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge lieten eerder al doorschemeren dat het er goed uitziet voor de versoepelingen.
 

Middelbare scholen

Het OMT, waarin deskundigen zitten, vergaderde maandag over een pakket aan versoepelingen. Middelbare scholieren gaan sinds begin juni deels weer naar school. Ze gaan in groepen en moeten afstand houden. Het ziet ernaar uit dat ze na de vakantie weer volledig naar school kunnen, mits het coronavirus nog goed onder controle is. Ook moeten de scholen hygiënemaatregelen hebben getroffen.
 
Daarnaast mogen vanaf 1 juli maximaal honderd mensen bij elkaar komen in bijvoorbeeld de horeca, theaters en bij bijeenkomsten zoals begrafenissen, bruiloften en kerkdiensten. Nu zijn dat er nog maximaal dertig. Overeind blijft dat mensen 1,5 meter afstand moeten houden. Het gaat verder om de heropening van sportscholen, kantines, casino's en sauna's. Die moeten wel aan allerlei voorwaarden voldoen zoals een goede ventilatie en maatregelen om afstand te kunnen houden.
 
Het kabinet volgt niet alle adviezen van het OMT, maar op de hoofdlijnen gebeurt dat wel. De afgelopen weken zijn al stapsgewijs flinke versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. Het aantal nieuwe besmettingen daalt al weken gestaag.
 
Door: Nationale Onderwijsgids