KNAW en VSNU: bedreiging Leidse docent is aanval op academische vrijheid

'Wetenschappers moeten veilig en in vrijheid hun onderzoek kunnen doen en hun bevindingen naar buiten kunnen brengen. Het intimideren en bedreigen van onze mensen is een regelrechte aanval op de academische vrijheid én op de vrijheid van meningsuiting'. Dit staat in een gezamenlijk statement van de KNAW en de VSNU.

Afgelopen weekend is een Leidse universitair docent thuis geïntimideerd door VizierOpLinks. Onbekenden hebben een sticker op haar voordeur geplakt met de tekst dat haar huis geobserveerd wordt door volgers van deze groep.
 
Hiermee wordt verregaand inbreuk gemaakt op haar vrijheid, privacy en gevoel van veiligheid. Dit is onacceptabel en verwerpelijk. Wetenschappers moeten veilig en in vrijheid hun onderzoek kunnen doen en hun bevindingen naar buiten kunnen brengen.
 
Het intimideren en bedreigen van onze mensen is een regelrechte aanval op de academische vrijheid én op de vrijheid van meningsuiting. Door dit soort acties aan te moedigen bedreigt VizierOpLinks kernwaarden van onze open samenleving. Als academische wereld zijn wij vastberaden om onze wetenschappers te beschermen en te steunen. 
 
Dit soort acties moet onmiddellijk stoppen. De Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen doen in deze en soortgelijke gevallen aangifte bij de politie. Medewerkers die hiermee te maken krijgen wordt gevraagd hetzelfde te doen, aldus de KNAW en de VSNU.
 
Door: Nationale Onderwijsgids