Normal_cell-phone-1352613_1920

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Revalidatie op maat door samenwerking HAN en Sint Maartenskliniek

HAN University of Applied Science en de Sint Maartenskliniek gaan samenwerken aan digitale innovaties in de revalidatiezorg. Dit gaan zij doen in het nieuwe dubbellectoraat digitale transformatie in de revalidatiezorg. 

Dinsdag: Mobieltjes zijn volgens Micha Wertheim even verslavend als heroïne 

Cabaretier, publicist en radiomaker Micha Wertheim heeft in zijn radiocolumn voor het geschiedenisprogramma OVT van de VPRO het gebruik van de smartphone vergeleken met roken. Dat was vroeger op school de normaalste zaak van de wereld. “Als televisie een aspirientje is dan zijn de mobiele telefoons die we onze kinderen geven heroïne.”

Woensdag: Na drie coronajaren weer praktijkexamens op het vmbo

Vmbo-leerlingen in heel Nederland zijn maandag begonnen met hun eindexamens. Dus ook de leerlingen BB/KB Produceren, Installeren & Energie (PIE) aan het Dockinga College in Dokkum. De leerlingen krijgen de komende periode meerdere opdrachten, zowel in theorie als in de praktijk.

Donderdag: Meeste leerkrachten zien verbod op mobieltjes in de klas wel zitten 

Leden van de Algemene Onderwijsbond (AOb) lijken in grote meerderheid voor een verbod op mobieltjes in de klas te zijn. De club hield een enquête onder meer dan 8000 AOb-leden. Gevraagd werd of ze een door de overheid landelijk ingesteld verbod willen.

Vrijdag: Ondanks problemen geven ouders het leerlingenvervoer een voldoende 

Uit het onderzoek Ouders over leerlingenvervoer van Ouders & Onderwijs blijkt dat ouders de kwaliteit van het leerlingenvervoer met een ruime voldoende beoordelen. De algemene tevredenheid van 3.475 ouders staat gemiddeld op een 7. Desondanks zijn er genoeg problemen die tot ontevredenheid leiden. De reistijd is een groot aandachtspunt, maar het komt ook voor dat taxi’s of busjes te laat komen of dat leerlingenvervoerders slecht communiceren. 20 procent van de ouders vindt dat gemeenten het leerlingenvervoer niet goed hebben geregeld.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk