Normal_female-teacher-sitting-at-computer-desk-and-having-2023-11-27-05-00-27-utc

Wethouder Marjolein Moorman heeft gesprekken gevoerd met het bestuur van het Calandlyceum en Lumion in Amsterdam Nieuw-West naar aanleiding van meldingen over een onveilige werksfeer op deze scholen. Leraren die zich onveilig voelen, kunnen zich melden bij de onderwijsinspectie, zo meldt Het Parool.

Moorman schrijft in een brief aan de gemeenteraad, als antwoord op vragen van D66-gemeenteraadslid Anne Wehkamp, dat ze bezorgd is over de situatie.

Onderzoek onthult problemen

Een maand geleden publiceerde Het Parool een onderzoeksverhaal waarin 48 betrokkenen van het Calandlyceum en Lumion een onveilige werksfeer beschreven. Veel docenten hebben de scholen verlaten vanwege intimidatie en slecht management, met de naam van directeur Sufayil Dönmez vaak genoemd als oorzaak.

Dönmez wordt beschuldigd van het intimideren van docenten. Kritische docenten zouden door hem worden genegeerd, buitengesloten, gekleineerd of zelfs toegeschreeuwd.

Slechte onderwijsresultaten

De onderwijsresultaten van beide scholen zijn zorgwekkend. In 2023 was het gemiddelde eindexamencijfer voor zowel havo als vwo op het Lumion een 5,4. Het Calandlyceum, dat al in een verbetertraject zat, kreeg van de onderwijsinspectie het oordeel ‘onvoldoende’. Het Lumion ontving eerder een voldoende van de inspectie, maar de eindexamenresultaten waren toen niet meegenomen vanwege de coronacrisis. Als deze resultaten wel waren meegewogen, hadden beide scholen een onvoldoende gescoord.

Reactie van de wethouder

Moorman erkent de zorgwekkende ontwikkelingen, maar geeft aan dat de gemeente formeel geen rol heeft in het verbetertraject van het Calandlyceum. Ze benadrukt echter dat de onrust uiteindelijk de leerlingen treft. Hoewel de gemeente geen signalen van onveiligheid onder leraren heeft ontvangen, verwijst Moorman onveilige situaties naar de klachtencommissie van Progresso of naar de onderwijsinspectie. Leraren kunnen voor advies bij het indienen van een klacht terecht bij onderwijsvakbonden.

De wethouder heeft toegezegd de gemeenteraad op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen, zoals het nieuwe oordeel van de onderwijsinspectie over het Calandlyceum, dat in januari wordt verwacht.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer