Normal_group-of-figurines-looking-at-growing-stacks-of-co-2023-11-27-05-16-36-utc

Tegenwoordig zijn docenten enorm belangrijk. Er is namelijk een aanzienlijk lerarentekort in het onderwijs momenteel. Docent zijn betekent een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen in onze samenleving. Of dit nou is in het basisonderwijs of op de universiteit maakt niet uit. Docenten dragen kennis over, geven les en begeleiden leerlingen tijdens hun studie. Na de studie gaan de leerlingen het werkveld in. Hier moeten ze natuurlijk op voorbereid worden. Dit is de taak van de docent. Maar hoeveel verdient een docent eigenlijk? In deze tekst bespreken we de salarissen van docenten in het voortgezet onderwijs, op het MBO, HBO en universiteit. De genoemde salarissen zijn bruto en kunnen nog worden aangevuld met bonussen en toeslagen. 

Voortgezet Onderwijs

Het voortgezet onderwijs, ook wel de middelbare school genoemd, bestaat uit verschillende niveaus, namelijk vmbo, havo en vwo. Tijdens het voortgezet onderwijs leren kinderen de basis van algemene vakken zoals economie, wiskunde, taal en maatschappijleer kennen. 

Een leraar in het voortgezet onderwijs verdient tussen de €3800 en €7900 per maand. Deze bedragen zijn inclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Er zijn verschillende schalen binnen het voortgezet onderwijs. De schalen voor leraar voortgezet onderwijs zijn LB, LC en LD. In welke schaal je valt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals werkervaring en functie. Ook binnen de schaal variëren de bedragen. Hier heeft voornamelijk ervaring invloed op. Bij goed functioneren stijgt het maandsalaris ieder jaar een trede. Een leraar die begint in trede één, heeft na tien jaar waarschijnlijk trede tien behaald. 

MBO

Binnen het MBO worden studenten opgeleid en klaargestoomd voor het werkveld. Hierin volgen ze een opleiding waarbij ze gespecialiseerd worden in een bepaald vakgebied.

Een docent in het MBO verdient redelijk gelijk aan een docent in het voortgezet onderwijs. Het salaris ligt tussen de €4000 en €7600 in. Hoeveel verdient een docent in het MBO dan echt? Het gemiddelde salaris is €6000. Ook bij het MBO zijn de schalen LB, LC en LD. Wederom bepalen de taken en de ervaring in welke schaal een docent terechtkomt. Ook ervaring speelt een grote rol voor de verschillende schalen. 

HBO en Universiteit

Een docent op het HBO begeleidt studenten in de ontwikkeling naar professionals. Door eigen kennis en ervaring over te dragen probeer je de studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op het werkveld. Op het HBO geef je les in jouw vakgebied, geef je studenten feedback en nieuwe inzichten. 

Het schalen systeem werkt op het HBO net als bij het voortgezet onderwijs en het MBO. Afhankelijk van de functie en ervaring wordt een docent ingedeeld in de schalen. De verdeling ziet er ongeveer als volgt uit: 

  • Docent: €3.018 - €5.332 bruto per maand (schaal 10)
  • Hogeschooldocent: €3.658 - €5.717 bruto per maand (schaal 11)
  • Hogeschoolhoofddocent: €4.715 - €6.064 bruto per maand (schaal 12)

Hoeveel verdient een docent op de universiteit? Academisch personeel op de universiteit valt onder de CAO van Nederlandse Universiteiten. De salarissen verschillen wederom per functie en ervaring. De verdeling ziet er ongeveer als volgt uit: 

  • Universitair Docent (UD): €3.821 - €5.943 bruto per maand (schaal 11)
  • Universitair Hoofddocent (UHD): €5.039 - €6.738 bruto per maand (schaal 13 of 14)
  • Hoogleraar: €6.316 - €8.508 bruto per maand (schaal H2)

Meer weten over het onderwijs? 

Heb jij meer vragen zoals: hoeveel verdient een docent? Neem dan eens een kijkje op de Nationale Onderwijsgids. Hier vind je allerlei informatie en nieuws met betrekking tot het onderwijs.