Normal_application-form-hand-shake-agreement-concept-2023-11-27-05-37-00-utc

Volgens AOb-bestuurder Jelmer Evers is het absoluut noodzakelijk om een concrete afspraak te maken over werkdrukverlaging in het voortgezet onderwijs om tot een cao-akkoord te komen. Evers, die namens de bond aan de onderhandelingstafel zit, benadrukt dat er nog veel werk aan de winkel is om tot een bevredigend resultaat te komen. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb). 

Nadat de bonden en werkgeversorganisaties hun voorstellen hadden uitgewisseld, zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao begonnen. De partijen hebben elkaar de afgelopen periode op verschillende momenten gesproken.

Verschillende inzichten over werkdruk

Uit de gesprekken en voorstellen blijkt dat er met name over het thema werkdruk aanzienlijke verschillen in inzichten bestaan tussen de werkgevers en de bonden. "Wij willen een concrete afspraak in de cao om werkdrukverlaging voor de collega’s te realiseren," zegt Evers. De VO-raad wil dat deze gesprekken voornamelijk op de scholen zelf plaatsvinden. "Er is nog veel werk te doen om samen tot een goed resultaat te komen," stelt Evers. "Hiervoor is tijd nodig."

Voorstel van de bonden

De bonden hebben een uitgewerkt voorstel met concrete maatregelen om de werkdruk te verlichten aan de werkgevers voorgelegd. De VO-raad is gevraagd om in september op dit plan te reageren.

Streven naar een akkoord

Evers hoopt uiterlijk op 1 oktober een akkoord te bereiken, wanneer de looptijd van de huidige cao afloopt. In september staan er nog diverse gesprekken gepland om te onderhandelen over een akkoord. "We houden de collega’s op de hoogte van de voortgang en de eventuele stappen die we collectief moeten zetten om tot een akkoord te komen."

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer