Normal_teacher-controlling-the-situation-at-exam-2023-11-27-04-56-43-utc

Zeven veelbelovende jonge onderzoekers van de Universiteit Twente (UT) hebben elk een Veni-beurs ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Deze prestigieuze beurs, met een maximum van 320.000 euro, stelt hen in staat om de komende drie jaar hun eigen onderzoeksprojecten verder te ontwikkelen. Dit meldt UToday.

De UT-onderzoekers die deze ronde een beurs hebben gewonnen zijn Sophie Langer, Robbin Jan van Duijne, Rai MacLean, Marijn Nijenhuis, Hannah Roth, Estefanía Talavera Martínez, en Ashkan Ghanbarzadeh-Dagheyan. Hun onderzoeksgebieden lopen uiteen van geavanceerde beeldherkenningstechnologieën tot de impact van klimaatverandering op arbeidsmigratie.

Onderzoeksprojecten in detail

Sophie Langer, universitair docent aan de EEMCS-faculteit, richt zich op convolutionele neurale netwerken (CNN's), die worden gebruikt voor geavanceerde beeldherkenning. De kern van haar onderzoek is hoe deze netwerken objecten detecteren.

Robbin Jan van Duijne van de ITC-faculteit onderzoekt de invloed van klimaatverandering op arbeidsmigratie in het mondiale zuiden, een gebied van aanzienlijke wetenschappelijke discussie.

Rai MacLean van de ET-faculteit werkt aan een innovatieve looptherapie voor patiënten met de ziekte van Parkinson door middel van een draagbaar exoskelet dat helpt om onbewust in de maat te stappen.

Marijn Nijenhuis, verbonden aan de vakgroep Mechanics of Solids, Surfaces & Systems, focust zich op het begrijpen van temperatuureffecten op nauwkeurige machines.

Hannah Roth van de TNW-vakgroep Films in Fluids onderzoekt alternatieven voor op fossiele brandstoffen gebaseerde polymeren, met een focus op natuurlijke polymeren voor de fabricage van membranen.

Estefanía Talavera Martínez van de EEMCS-faculteit ontwikkelt een methode om menselijke interacties beter door computers te laten begrijpen, waarbij de focus ligt op het verbeteren van algoritmen die menselijk gedrag analyseren.

Ashkan Ghanbarzadeh-Dagheyan van de TNW-faculteit werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe fotoakoestische-ultrasoundmicroscoop voor de vroege detectie van circulerende tumorcellen.

Veni-programma

De Veni maakt deel uit van het NWO-talentprogramma, dat ook de Vidi- en Vici-beurzen omvat. Deze beurs is bedoeld voor pas gepromoveerde onderzoekers om hen te helpen bij het opzetten van hun eigen onderzoekslijnen. Deze ronde waren er 1308 aanvragen, waarvan er 174 zijn gehonoreerd.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer