Normal_texting-machine-2023-11-27-05-34-07-utc

Per 1 juli 2024 is de nieuwe Wet seksuele misdrijven van kracht. Deze wet biedt betere strafrechtelijke bescherming tegen seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Belangrijke veranderingen omvatten de verruiming van strafbaarheid van verschillende vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en hogere straffen voor dergelijke misdrijven. Een significante wijziging is dat voor aanranding en verkrachting het bewijs van dwang niet langer noodzakelijk is. Ook seksuele intimidatie, zowel in de openbare ruimte als online, en zogeheten 'sexchatting' zijn nu strafbaar gesteld. Dit meldt de Inspectie van het Onderwijs.

Hoewel seksueel grensoverschrijdend gedrag met minderjarigen reeds strafbaar was, sluit de nieuwe wet nu beter aan bij de hedendaagse maatschappelijke opvattingen over wat als grensoverschrijdend beschouwd wordt. Voor scholen en onderwijsbesturen verandert er mogelijk niet direct iets in de dagelijkse praktijk, maar er kunnen vragen ontstaan over de meldingsplicht en de samenwerking met vertrouwensinspecteurs bij incidenten.

Ondersteuning door vertrouwensinspecteurs

Vertrouwensinspecteurs zijn beschikbaar voor scholen en besturen om te adviseren bij situaties van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het is belangrijk om bij twijfel direct contact op te nemen. Dit geldt met name als er binnen een school of instelling sprake is van seksuele intimidatie of ander mogelijk grensoverschrijdend gedrag.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer