Normal_group-of-business-people-attending-business-semina-2023-11-27-05-12-55-utc

De ministers van Justitie en Veiligheid, David van Weel (VVD), en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Eppo Bruins (NSC), waarschuwen voor een ernstige inbreuk op de academische vrijheid als het kabinet zou bepalen welke sprekers op universiteiten welkom zijn. Deze waarschuwing komt als reactie op Kamervragen van Joost Eerdmans (JA21), Diederik van Dijk (SGP), en Gijs Tuinman (BBB) over een geplande lezing van Mohammed Khatib, Europees coördinator van de organisatie Samidoun, aan de Radboud Universiteit. Zo meldt ScienceGuide.

Khatib, die eerder op een protestkamp sprak, zou volgens actievoerders "een heel inspirerend verhaal" vertellen. Samidoun, een pro-Palestijnse organisatie, is in Duitsland verboden vanwege banden met terroristische groeperingen. De Kamerleden uitten zorgen over de mogelijke verspreiding van antisemitische propaganda en het verheerlijken van geweld tegen Israël.

Standpunt van het kabinet

Het kabinet benadrukt dat er in Nederland geen ruimte is voor antisemitisme, extremistische uitingen, haatzaaien, opruiing en aanzetten tot geweld. Tegelijkertijd onderstrepen de ministers het belang van debat, dialoog en vrijheid van meningsuiting op universiteiten. 

Rol van docenten

De ministers benadrukken dat docenten een voorbeeldfunctie hebben en verantwoordelijk zijn voor een veilige leeromgeving. "Ze moeten bijdragen aan vreedzaam debat en dialoog, maar hebben ook het recht om te demonstreren zolang dit vreedzaam gebeurt." Echter, ze stellen duidelijk dat het niet aan het kabinet is om te bepalen wie op een universiteit spreekt.

Geannuleerde bijeenkomst

Opvallend is dat de aangekondigde bijeenkomst op 10 juni uiteindelijk niet heeft plaatsgevonden. De organisatoren besloten de lezing niet buiten te laten plaatsvinden, zoals oorspronkelijk was toegestaan.

De ministers blijven benadrukken dat universiteiten zelf verantwoordelijk zijn voor het handhaven van een veilige en wettige omgeving voor academische activiteiten, zonder inmenging van het kabinet.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer