Vlak na haar aantreden donderdag als de nieuwe minister van Onderwijs heeft Marja van Bijsterveldt gezegd dat de VVD een voorstel van de PvdA over de acceptatieplicht voor het bijzonder onderwijs niet zal steunen. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

'Een acceptatieplicht verhoudt zich niet met de onderwijsvrijheid', vindt Van Bijsterveldt. 'Nu in het regeerakkoord is afgesproken dat de coalitie pal staat voor artikel 23, past daar geen steun van de VVD bij voor het voorstel dat nu in de Tweede Kamer ligt.'

De PvdA wil met het voorstel bereiken dat scholen alle leerlingen moeten accepteren, zolang ouders de grondslag respecteren. Het is onduidelijk welke positie de PVV zal innemen op dit onderwerp, aangezien in het gedoogakkoord geen afspraken hierover zijn vastgelegd.

Ook het voorstel van D66 om de 'enkele feit'-constructie te schrappen vindt Van Bijsterveldt overbodig: 'Ik ben tot de conclusie gekomen dat de wet zoals die nu is, helemaal zo gek niet is. Er is balans tussen artikel 1 en artikel 23'.

Wel is de bewindsvrouw van mening dat iemand niet vanwege zijn homoseksuele geaardheid of relatie mag worden geweerd of ontslagen. De bewindsvrouw vraagt zich af of homoseksuele leraren wel gebaat zijn bij het voorstel van D66.

© Nationale Onderwijsgids