Het lijkt erop dat de VVD onder druk van coalitiepartner CDA de zogenoemde enkele-feitconstructie in de wet wil handhaven, zo meldt VOS/ABB, de vereniging van openbare en algemeen toegankelijke scholen.

Op basis van deze wettelijke bepaling mogen scholen voor bijzonder onderwijs homoseksuele leerkrachten weigeren of zelfs ontslaan als zij uiting geven aan hun geaardheid.

VVD-Kamerlid Janine Hennis Plasschaert zei vorige week nog bij de EO dat de liberalen voor afschaffing van de enkele-feitconstructie blijven. ‘Onze handtekening staat eronder en die blijft eronder staan', aldus Hennis Plasschaert. Daarmee doelde zij op het initiatiefwetsvoorstel van Boris van der Ham van D66 om de enkele-feitconstructie te schrappen.

Hennis Plasschaert reageerde op een uitspraak van de nieuwe CDA-minister van OCW, Marja van Bijsterveldt. Zij heeft naast onderwijs ook homo-emancipatie in haar portefeuille. Van Bijsterveldt vindt het overbodig dat de enkele-feitconstructie uit de Algemene Wet Gelijke Behandeling wordt geschrapt. Haar standpunt staat in het kader van de steun die het CDA altijd geeft aan het christelijk onderwijs.

In vervolg op de discussie, stelde D66-fractieleider Alexander Pechtold dinsdag, na de presentatie van de regeringverklaring, een vraag over dit onderwerp aan VVD-premier Mark Rutte. Pechtold wilde van hem weten of de VVD in de nieuwe coalitie met de christendemocraten nog steeds ruimte heeft om onder meer de afschaffing van de enkele-feitconstructie te steunen.

De nieuwe liberale premier liet in zijn antwoord doorschemeren dat de kans bestaat dat die steun in het kader van de samenwerking met het CDA niet meer op voorhand vaststaat.