DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is het niet eens met de kritiek vanuit de oppositie dat zijn kabinet geen grote hervormingen zou doorvoeren. Tijdens het debat over de regeringsverklaring wees Rutte woensdagochtend onder meer op aanpassingen in de AWBZ, een hogere AOW-leeftijd, de komst van een nationale politie en prestatiebeloning in het onderwijs.

,,Er zijn zeker wel grote hervormingen'', aldus Rutte. De premier erkende dat zaken als WW en ontslagrecht niet aangepakt worden, maar hij hield de Tweede Kamer voor dat dat echt niet de enige hervormingen zijn die mogelijk zijn.

,,Omdat er twee hervormingen die u wilt niet in zitten, is uw conclusie dat er geen hervormingen zouden zijn'', hield Rutte GroenLinks-leider Femke Halsema voor. Die betoogde dat maatregelen als een nationale politie geen effect hebben op langere termijn, en dus niets doen voor werkgelegenheid of de houdbaarheid van de overheidsfinanciën.

Rutte hield staande dat zijn kabinet wel grote hervormingen doorvoert, volgens hem vergelijkbaar met bijvoorbeeld begin jaren tachtig. Hij benadrukte dat aan 80 procent van de opdracht wordt voldaan om de begroting zo op orde te krijgen dat oplopende kosten door de vergrijzing in de toekomst kunnen worden opgevangen. Dat vereist dat de financiële positie van de overheid met 29 miljard euro verbeterd wordt, het kabinet lost daar volgens Rutte 24 miljard van in. 'Dat is een enorme prestatie.'