Normal_4943

De regering moet met de lerarenopleidingen in gesprek gaan over de plaats van de Holocaust in het onderwijs. Dat bepaalde de Tweede Kamer deze week. De Kamer nam naar aanleiding van een debat over antisemitisme drie moties aan die betrekking hebben op het onderwijs.

Kennis van de Holocaust is belangrijk in de strijd tegen antisemitisme en een goede behandeling van de Holocaust op scholen is daarom van groot belang, aldus de Kamerleden. Maar uit onderzoek blijkt dat één op de vijf geschiedenisdocenten in de vier grote steden weleens heeft meegemaakt dat hij of zij de Holocaust niet of nauwelijks ter sprake kon brengen, omdat vooral islamitische leerlingen er moeite mee zouden hebben.

Dat moet anders, bepaalde de Kamer. Leraren en scholen moeten toegerust worden om de Holocaust goed te kunnen behandelen in de les. "Juist daar waar onaangepast gedrag van leerlingen tot problemen leidt."

Lerarenopleidingen
Daarom verzoekt de Kamer de regering in gesprek te gaan met de lerarenopleidingen over de plaats van de Holocaust in het onderwijs en in de opleidingen, "vanuit de ambitie dat elke leraar voldoende toegerust is om ook onder moeilijke omstandigheden de Holocaust te behandelen op een wijze die recht doet aan het onderwerp".

Aandacht voor de Holocaust
In een tweede motie onderstreept de Kamer dat "de zelfstandige aandacht voor de Holocaust in het onderwijs en bij de herdenking van de Tweede Wereldoorlog niet mag verwateren door vergelijking met andere periodes en gebeurtenissen". De Holocaust als zwarte bladzijde in de wereldgeschiedenis verdient de zelfstandige aandacht in onderwijs en herdenking die dit thema verdient.

Beveiligingskosten Joodse scholen
De Kamer stelde in een derde motie dat er een oplossing moet komen voor de onevenredig hoge beveiligingskosten van Joodse instellingen. Het waarborgen van de veiligheid van haar burgers behoort tot de kerntaken van de overheid, zo beargumenteert de Kamer.

De Besturenraad, het centrum voor christelijk onderwijs, ondersteunt deze besluiten van de Kamer om antisemitisme verder tegen te gaan.