Leraar en basisschool niet schuldig aan ongeluk van vierjarig jongetje

Door een val in het water bij een basisschool in Rosmalen raakte een vierjarig jongetje in april 2024. De school en de leraar valt echter niets te verwijten, zo blijkt uit het oordeel van het Openbaar Ministerie (OM). Ze worden dan ook niet vervolgd. Dat meldt Omroep Brabant.

Op 2 april 2024 liep het kind van het schoolplein. Medewerkers van basisschool Wittering hielden het kindje even niet in de gaten. Niet veel later werd het jongetje bewusteloos in het water naast de school aangetroffen.

Spelende kinderen in de gaten houden 

De leerkracht die op het schoolplein aanwezig was, hield een aantal spelende kinderen in de gaten. Dat is op camerabeelden te zien. Vervolgens is te zien dat het jongetje via een poortje wegloopt van het schoolplein. De leerkracht ziet dit niet meteen, omdat een ander kindje aandacht nodig had.

De leerkracht heeft dit ook verklaard aan de politie, maar nu hebben de camerabeelden dit ook bevestigd. Op het schoolplein wordt het jongetje al snel gemist. De leerkracht is ook de eerste persoon die het jongetje uit het water haalde en de hulpdiensten heeft opgeroepen.

Leraar valt niets te verwijten 

Nu te zien is dat de leerkracht wel aanwezig was op het schoolplein en dat in een split second het jongetje aan zijn aandacht ontsnapte, is de conclusie getrokken dat de leraar niets te verwijten valt.

Onderzoek naar school 

De school zelf is ook onderzocht door het OM. Zo is er gekeken naar het schoolplein en de omheining. De school valt volgens het OM ook niets te verwijten.

Volgens de moeder had de poort bij het schoolplein op slot moeten zitten en heeft de school slecht gehandeld. De school en de familie van het jongetje zijn eerder deze week door het OM op de hoogte gebracht van het onderzoek en het uiteindelijke besluit.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk