Normal_6296

(ANP) - Onder kinderen in de regio Eindhoven komen drie tot vier keer vaker autismestoornissen voor dan in de omgeving van Haarlem en Utrecht. Een inventarisatie door het Autism Research Centre van de Universiteit van Cambridge op basis van informatie van 62.505 Nederlandse kinderen op 369 scholen heeft dat uitgewezen.

De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het Journal of Autism and Developmental Disorders. Eerder deze maand is Eindhoven gekozen als slimste regio van de wereld.

Onder schooljeugd in Eindhoven, Waalre en Veldhoven is autisme gediagnosticeerd bij 229 op 10.000 kinderen. In de controleregio's Haarlem en Utrecht is dat significant minder (respectievelijk 84 en 57). Het onderzoek is uitgevoerd om de theorie te testen dat er vaker autisme voorkomt in een regio met veel technologische bedrijven en kenniswerkers.

De uitkomst past in het idee dat ouders met werk in vakgebieden als informatica, natuurkunde en wiskunde een groter risico lopen dat ze een kind krijgen met een autismestoornis. Eerder werd al gevonden dat studenten in technische en natuurwetenschappen meer autistische karaktertrekken hebben dan studenten in andere vakgebieden.