Jeugdwerkloosheid, onderwijs, jongeren

DEN HAAG - Nu de jeugdwerkloosheid is opgelopen tot 15 procent, vinden de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), FNV Jong en CNV Jongeren het hoog tijd dat de regering maatregelen treft om de kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt te vergroten.

De huidige regering heeft steeds meer maatregelen doorgevoerd om jongeren zo snel mogelijk hun studie te laten afronden, terwijl hen na de studie steeds vaker werkloosheid wacht. "Daarom hebben wij jongeren liever in de collegebanken, dan thuis op de bank", aldus de organistaties.

Om dit te bewerkstelligen komen de organisaties met een viertal voorstellen. Zo willen zij dat de kosten voor een tweede studie weer gelijk worden gebracht aan het normale tarief. Zo wordt het voor jongeren weer aantrekkelijker om door te studeren. Daarnaast moet op het mbo een numerus fixus worden ingesteld voor te populaire opleidingen, om zo te voorkomen dat er een overvloed ontstaat aan jongeren met een diploma waar weinig vraag naar is.

Ook willen ze dat keuzemogelijkheden en motivatie onder de loep worden genomen. Er moet volgens de organisaties een omscholingsfonds komen, zodat jongeren die een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt in het verleden bijvoorbeeld binnen een bedrijf alsnog een omscholingstraject kan worden gevolgd. Tenslotte willen ze dat er meer studiekeuze- en loopbaanbegeleiding beschikbaar komt voor jongeren die moeite hebben met het kiezen van een studie.

Deze maatregelen verdienen zich volgens de organisaties ruimschoots terug als deze jongeren er veel betere kansen op de arbeidsmarkt door krijgen. De organisaties roepen in het verlengde hiervan de regering ook nogmaals op nog eens goed na te denken over de in hun ogen zorgwekkende maatregelen waar studenten de komende tijd mee te maken gaan krijgen, zoals afschaffing van de basisbeurs en het gratis reizen. Ook dit kan volgens hen negatief uitpakken op de kansen voor jongeren.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem