Normal_studenten_collegezaal_mooi

Op 4 maart organiseert de Vereniging Hogescholen weer een #HBOdiscours voor studenten, docenten en beleidsmakers. Dit maal gaat het gesprek over taalvaardigheid en het Nederlands van studenten in het hoger onderwijs. Aanleiding voor het thema 'Van chattaal tot eindscriptie' is het advies dat binnenkort verschijnt van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren van de Taalunie. De Raad constateert dat huidige studenten te veel moeite hebben met het niveau van taalvaardigheid dat van hen wordt verwacht. Dit meldt de Vereniging Hogescholen.

De Vereniging Hogescholen ziet het als een kerntaak van hbo-instellingen om studenten meer dan alleen specifieke vakkennis bij te brengen. Zij moeten ook geschoold worden in de zogenoemde '21st century skills' zoals kritisch denken, communiceren en oplossen van problemen. Daarvoor is een goede beheersing van de Nederlandse taal essentieel, zegt de vereniging. In een rapport van maart vorig jaar constateert de Raad echter dat de taalbeheersing en taalvaardigheid van studenten veelal tekortschiet. De onderzoekers pleiten ervoor dat hogescholen actief inzetten op taalbeleid. Sommige hbo's doen dit al door een eigen taalvaardigheidsbeleid te ontwikkelen of een adviseur in dienst te nemen.

In het #HBOdiscours van 4 maart zullen verschillende sprekers ingaan op de vraag hoe het gesteld is met het Nederlands van hbo-studenten. Is de taalvaardigheid inderdaad slecht en zo ja, is dat erg in een maatschappij waar snelle en korte communicatie via smartphones, tablets en sociale media de standaard lijkt. Ook de vraag waarop hogescholen zich in hun taalbeleid zouden moeten richten komt aan bod.

Het debat vindt plaats op 4 maart van 16.00 tot 17.30 uur in het centrum van Den Haag (de precieze locatie wordt nog bekend gemaakt). Aanmelden voor het #HBOdiscours kan via een mail naar het Congresbureau van de Vereniging Hogescholen.

© Nationale Onderwijsgids