Normal_jetta-klijnsma

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaat een samenwerking aan met administratiekantoor en sociale enterprise Peer om hoogopgeleide arbeidsgehandicapten betere kansen te kunnen bieden op de arbeidsmarkt. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken zal op 22 april het officiële startsein geven voor deze samenwerking op het congres dat rondom het project wordt georganiseerd. Dit meldt de HvA.

“Ik geef graag het startsein voor deze samenwerking omdat dergelijke projecten een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de 125.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking die de werkgevers hebben toegezegd”, zegt staatssecretaris Klijnsma. In het voorstel van Klijnsma voor de nieuwe Participatiewet moeten werkgevers extra banen beschikbaar maken voor mensen met een handicap. Mensen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt, Wajongers bijvoorbeeld, krijgen voorrang op deze banen. Maar, benadrukt Klijsnma, ook hoogopgeleiden met een handicap vallen onder de nieuwe regeling, zodat zij niet benadeeld worden.

De samenwerking tussen Peer en de Amsterdamse hogeschool is een voorbeeld van de participatiemogelijkheden voor hoogopgeleide arbeidsgehandicapten die Klijnsma graag ziet. Bij Peer werken boekhouders die een psychische of lichamelijke arbeidsbeperking hebben. Het kantoor gaat nu met de HvA werken aan een betere aansluiting op de arbeidsmarkt voor deze doelgroep. In het virtuele accountantskantoor Arvum Accountants van de HvA gaan lectoren, onderzoekers en stagiairs onderzoek uitvoeren om tot meer inzicht in sociaal personeelsbeleid te komen. Ook andere grote organisaties zullen in de toekomst hiervan profijt kunnen hebben.

Op het congres van 22 april besteden HvA en Peer aandacht aan sociaal ondernemen en SBR, de nieuwe verplichte standaard voor het digitaal aanleveren van onder meer jaarrekeningen, kredietaanvragen en belastingaangiften. Beide partners vinden het belangrijk dat de werknemers leren werken met de modernste boekhoudkundige software.

© Nationale Onderwijsgids