Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: Wajong en studeren, 10.000e Schoolspullenpas uitgereikt voor leerlingen in armoede en zicht op kwaliteit gastouderopvang te beperkt.
NOG
Week 30: Wajong en studeren, Schoolspullenpas & gastouderopvang
-De Wajong gaat veranderen. De meeste veranderingen gaan in op 1 januari 2021, alleen de nieuwe regels voor het volgen van een opleiding gelden al vanaf 1 september 2020. Wat gaat er veranderen en wat moet je doen?
Maar liefst 1 op de 9 kinderen groeit op in armoede. Zodra deze kinderen naar de middelbare school gaan, zijn er veel extra kosten. Stichting Armoedefonds heeft daarom de Schoolspullenpas in het leven geroepen zodat leerlingen wel schoolspullen kunnen kopen. 23 juli wordt de 10.000e pas uitgereikt in Den Bosch.
Veel gemeenten, GGD’en en gastouderbureaus zijn kritisch over het huidige toezicht op de kwaliteit van de gastouderopvang. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs dat de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 1 juli naar de Kamer heeft gestuurd. Aanleiding voor het laten uitvoeren van dit onderzoek waren zorgen dat toezichthouders niet voldoende zicht hebben op de kwaliteit van de gastouderopvang.
Online onderwijs is voor een ruime meerderheid van bovenbouwleerlingen (vmbo, havo en vwo) niet motiverend. Opletten via een beeldscherm is lastig voor meer dan de helft. Ze zijn sneller afgeleid en missen daardoor het overzicht én grote delen van de uitleg. Tachtig procent van de bovenbouwscholieren vindt online lessen minder boeiend dan fysieke lessen. Vmbo’ers zijn over het algemeen iets positiever over online onderwijs.
De kwetsbare positie van internationale studenten op de woningmarkt is door de coronacrisis nog nijpender geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse ‘housing hotline’-rapportage van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) dat het hele jaar door vragen van internationale studenten verzameld.
Door: Nationale Onderwijsgids