Vrijwel alle software moet zo ontworpen worden dat veranderingen in de toekomst gemakkelijk kunnen worden aangebracht. Dit stelt Sylvia Stuurman in haar proefschrift 'Design for Change'. Hierin onderzocht zij hoe softwareontwerpers er in allerlei situaties voor kunnen zorgen dat de software die ze opleveren flexibel is met het oog op toekomstige veranderingen. Ook heeft Stuurman gekeken hoe studenten geleerd kan worden om flexibele software te ontwerpen. Op vrijdag 12 juni 2015 promoveert zij aan de Open Universiteit, zo meldt de universiteit.
Sylvia Stuurman is actief als docent en onderzoeker bij de faculteit Management, Science & Technology, vakgroep Informatica. De docent stelt dat wanneer bij het ontwerpen van software geen rekening wordt gehouden met de voortdurende stroom veranderingen, elke aangebrachte verandering ervoor zorgt dat het moeilijker wordt om de software aan te passen. Het resultaat is dan dat er niets anders op zit dan het gehele systeem door een nieuw systeem te vervangen. Daarom zou er aan studenten geleerd moeten worden om flexibele software te ontwerpen.
De softwareontwerper heeft twee belangrijke gereedschappen tot zijn of haar beschikking: losse koppeling en abstractie. Het probleem is dat niet alles los van elkaar gekoppeld kan worden en dat niet alles geabstraheerd kan worden: ergens zullen verbindingen moeten worden gelegd en waarden concreet gemaakt moeten worden. In de praktijk ontstaat er op allerlei deelgebieden steeds meer kennis over de vraag waar en hoe deze gereedschappen kunnen worden ingezet om software flexibel te maken. Deze kennis zal nooit uitputtend worden, alleen al vanwege het feit dat de techniek van hard- en software voortdurend verandert. Op vrijdag 12 juni verdedigt Stuurman haar proefschrift aan de Open Universiteit.
© Nationale Onderwijsgids