
Wie donderdag 20 maart het Watersnoodmuseum bezocht, kon daar brood proeven. Dat lijkt wellicht heel normaal, maar het ging om brood zonder tarwe. Dat meldt Omroep Zeeland.
Eline Stoel van Scalda legt in het radioprogramma Zeeland wordt wakker uit dat normaal brood vier basis ingrediënten heeft. Daar valt tarwe ook onder, maar de studenten boden dus brood zonder tarwe aan. Daarmee kijken de studenten terug naar de Eerste en Tweede Wereldoorlog en naar de Watersnoodramp, want in die tijden was tarwe een schaars product.
Oplossingen zoeken
De broden waren gemaakt van rijstmeel of aardappelmeel. In de oorlog werden deze ingrediënten ook gebruikt. De mbo-school kijkt met dit project naar oplossingen voor brood mocht er weer schaarste ontstaan. Want hoe ziet brood er straks uit?
Aangepast recept
Volgens Stoel waren broden in de oorlog soms zuur en klef, maar het brood van de studenten was dat niet. Het recept was een beetje aangepast. Wie wilde weten wat er in het recept zat, moest naar de studenten luisteren.
Scalda-student Amena de Bruine geeft aan het best lastig te vinden om brood zonder tarwe te maken. “Je wil toch gezonde voedingsstoffen meenemen.” Het eindresultaat was goed gelukt. “Het is ander brood dan dat we gewend zijn, maar zien echt dat we geen tarwe nodig hebben.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk