Normal_lenny_van_erp2

HAS Hogeschool heeft per 1 mei 2016 een nieuw lectoraat: Precision Livestock Farming. Lector is Lenny van Erp. Het lectoraat richt zich op de dierlijke sector en besteedt vooral aandacht aan onderwerpen waarbij technologie en data in de veehouderij een centrale rol spelen. Daarnaast wil het lectoraat zich laten inspireren door andere sectoren binnen en buiten de landbouw. Dat meldt HAS Hogeschool.

HAS Hogeschool heeft veel ervaring op het gebied van Precision Livestock Farming: zo bestaat er al drie jaar een werkgroep Precisielandbouw, doet de instelling allerlei projecten met het bedrijfsleven rond (sensor)technologie in de veehouderij en gaat in september 2016 de derdejaars minor Smart Farming van start.

Precision Livestock Farming gaat over (sensor)technologie in de veehouderij. Het lectoraat richt zich vooral op de grote hoeveelheid data die op bedrijven wordt verzameld en hoe je die vervolgens omzet in bruikbare informatie. Precision Livestock Farming draagt bij aan een meer duurzame veehouderij: door gebruik van data en technologie wordt de veehouderij efficiënter en transparanter. Ook worden consument en burger meer betrokken bij de sector.
Het lectoraat Precision Livestock Farming heeft als doel efficiënter en slimmer te boeren (smart farming) en preciezer te kunnen sturen in de bedrijfsvoering met behulp van data. “Door meer informatie te verzamelen over de dieren”, stelt lector Lenny van Erp, “of liever nog het individuele dier, kunnen ziektes voorkomen worden, worden minder grondstoffen en antibiotica gebruikt en presteren de dieren beter. Meer en vooral betere kennis van het gedrag en de gezondheidsstatus van elk dier zorgt voor een beter welzijn.”

“De veehouder krijgt een andere rol: in plaats van het opsporen van afwijkingen (wat een sensor vaak beter kan en continu), zal de veehouder zijn vakkennis tonen door het nemen van de juiste beslissingen op basis van alle informatie die hij of zij krijgt uit de stal. Zo kunnen dieren waar iets mee aan de hand is veel gerichter gecontroleerd worden. Dat is efficiënter en problemen worden eerder opgespoord”, aldus Van Erp.

© Nationale Onderwijsgids