Normal_duits435

Vandaag is het de Dag van de Duitse taal. Onderwijs en het bedrijfsleven vragen op deze dag aandacht voor het belang van Duitse taalkennis. Op ruim 200 Nederlandse scholen en universiteiten worden activiteiten georganiseerd om Duitsland en de Duitse taal in de schijnwerpers te zetten. Dit meldt de Actiegroep Duits.

Op de Dag van de Duitse taal, die voor de vijfde keer wordt georganiseerd, wordt op diverse manieren aandacht gevraagd voor het belang van Duitse taalkennis. Zo worden op ruim 200 Nederlandse scholen en universiteiten activiteiten georganiseerd. Ook komen er op meerdere scholen student-ambassadeurs langs om leerlingen voor het vak Duits enthousiast te maken. De ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland en Duitsland, Bert Koenders en Frank-Walter Steinmeier, wonen een ‘Mach-mit!’-lesprogramma van de Actiegroep Duits bij op het Christiaan Huygens College in Eindhoven. Leerlingen van de school krijgen de gelegenheid om vragen te stellen aan de bewindslieden, die op hun beurt vertellen over hun werk als minister en de rol die de Duitse taal daarbij speelt. De Actiegroep Duits heeft dit jaar een posterwedstrijd ‘DeutschlandBilder’ gelanceerd. De schoolklas die de mooiste en meest creatieve poster over Duitsland ontwerpt, wint daarmee een verrassingspakket om een Duits feestje te organiseren. 
 
In het Nederlandse onderwijs wordt meertaligheid steeds minder belangrijk. Aan het verplicht leren van een tweede taal wordt steeds minder belang gehecht. Het aantal docenten Duits neemt bovendien af. Met de Dag van de Duitse taal wordt de aandacht gevestigd op het belang van Duitse taalkennis voor het Nederlandse bedrijfsleven en de culturele relaties met de oosterburen. 
 
De Dag van de Duitse taal werd in 2012 in het leven geroepen door de Actiegroep Duits, een samenwerkingsverband van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK), het Goethe-Institut Niederlande en de Duitse Ambassade in Den Haag. 
 
© Nationale Onderwijsgids