Studenten met de juiste vooropleiding krijgen het recht om toegelaten te worden op een mbo-opleiding van hun keuze. De aanmelddatum voor het mbo wordt 1 april. Studenten die zich uiterlijk op die datum hebben aangemeld krijgen recht op een studiekeuzeadvies. Mbo-studenten krijgen binnen een jaar een bindend studieadvies.
Met de maatregelen die minister Bussemaker neemt in het wetsvoorstel ‘vroegtijdige aanmelddatum voor en toelatingsrecht tot het beroepsonderwijs’ krijgen mbo’ers betere begeleiding bij de overstap van vmbo naar mbo. Te veel scholieren vallen bij de overgang tussen vmbo-mbo nog uit, tijdens het zogeheten ‘zomerlek’, of in het eerste mbo-jaar.
De maatregelen zijn cruciaal voor het streven van minister Bussemaker om de overgangen tussen het voortgezet onderwijs, het mbo en het hoger onderwijs te verbeteren. "Te vaak nog zien we leerlingen stranden omdat zij niet goed de weg weten in ons stelsel, niet goed begeleid worden bij de overstap of gewoon geweigerd worden zonder dat ze weten waarom. Ik wil die drempels wegnemen, omdat elk talent dezelfde kans moet krijgen’’, aldus Bussemaker.
Met het wetsvoorstel krijgen studenten het recht om toegelaten te worden tot een mbo-opleiding van hun keuze, mits zij de juiste vooropleiding hebben. Nu is dat nog niet wettelijk geregeld waardoor er onduidelijkheid over de toelating kan ontstaan of zelfs onterechte of subjectieve drempels worden opgeworpen die tot weigering kunnen leiden.
Alleen in uitzonderlijke, en nauw omschreven, gevallen kunnen studenten straks worden geweigerd, bijvoorbeeld als een opleiding te veel aanmeldingen krijgt. Ook zijn aanvullende toelatingseisen (bijvoorbeeld voor een sportopleiding) mogelijk en kunnen studenten worden geweigerd die geen kwalificatie meer hoeven te halen en al voor drie of meer opleidingen een negatief bindend studieadvies hebben gekregen of na zes jaar nog geen mbo-diploma hebben gehaald.
© Nationale Onderwijsgids