Bijna één op de drie studenten heeft spijt van zijn studiekeuze. Dertig procent van de jongeren zegt achteraf voor een andere studie te hebben gekozen. Dat blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel van EenVandaag.
Van de 650 ondervraagde studenten zegt de helft geen goede begeleiding te hebben gehad van de middelbare school bij het kiezen voor een studie. Een derde steekt de hand in eigen boezem en vindt dat ze er zelf ook meer tijd in hadden kunnen steken.
Twee derde van de ruim 500 scholieren uit de bovenbouw van de middelbare school vond het kiezen van een studie moeilijk. Vooral open dagen en meeloopdagen die opleidingen organiseren zijn belangrijk in het maken van een studiekeuze. Ook aan het advies van ouders wordt waarde gehecht.
17 procent van de studenten heeft een tussenjaar genomen voor of tijdens de studie. Veel voorkomende redenen hiervoor waren (vrijwilligers)werk, reizen, en een studiekeuzetraject. Ook het niet kunnen maken van een studiekeuze was een belangrijke reden. Het nadeel van een studiejaar is volgens sommige studenten dat de motivatie om terug te gaan naar de collegebanken een stuk kleiner wordt.
Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 3000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 15 tot 23 februari 2016, deden 1336 jongeren mee (onder wie 551 middelbare scholieren en 350 homoseksuele jongeren). Het onderzoek is tot stand gekomen in samenwerking met X-Lab, het eindexamenproject van HUMAN en 3FM.
© Nationale Onderwijsgids