Voor de studieresultaten maakt het niet uit of studenten een college in de zaal volgen, streamen of terugkijken. Als ze maar wel zelf mogen kiezen en actief mee kunnen doen. Dat blijkt uit een onderzoek van Tilburg University en de Radboud Universiteit. Dat meldt Tilburg University.
Sinds corona leeft bij nagenoeg alle universiteiten en hogescholen de vraag of ze naast de fysieke colleges ook online onderwijs moeten aanbieden. Er is inmiddels voldoende ervaring met beide vormen opgedaan om de voor- en nadelen te kennen. Eén aspect was echter nog niet onderzocht: of de onderwijsvorm invloed heeft op de studieresultaten. Dat bekeek onderzoeker Koen van den Oever samen met collega’s van de Radboud Universiteit. Ze namen het vak Organisation and Environment van de bacheloropleiding Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit onder de loep. Studenten hadden de keuze: het college op de universiteit volgen, via livestream en/of het opgenomen college terugkijken. Op welke manier het college werd gevolgd bleek geen invloed te hebben op de kwaliteit van het onderwijs en de studieresultaten. Alle studenten behaalden vergelijkbare resultaten.
Fysiek en online college
Over de opzet van het onderzoekt vertelt Koen van den Oever: “Tijdens het tentamen kregen studenten per college drie examenvragen. Vooraf hadden ze aangegeven op welke manier ze elk college hadden gevolgd: via de livestream, fysiek in de collegezaal of door achteraf de weblecture te bekijken. Dit gaf ons een unieke kans om te onderzoeken of de manier van volgen invloed had op hun begrip van de stof. Omdat studenten soms het ene college fysiek bijwoonden en een ander college via de livestream volgden, konden we per student vergelijken welke methode het beste werkte. Deze variatie binnen individuen maakte onze analyse extra waardevol.” Het hebben van een keuze blijkt een belangrijke factor; het maakt het onderwijs toegankelijker, bijvoorbeeld voor studenten met een fysieke beperking of studenten die, zeker in de huidige woningcrisis, ver moeten reizen. Wat volgens de onderzoekers ook een rol speelde, was het feit dat de docenten de online studenten actief bij het college betrokken door gebruik te maken van middelen als een chatbox en een online quiz.
Flexibel onderwijs
De onderzoekers adviseren de universiteiten om te investeren in flexibel onderwijs. Het aanbieden van zowel fysiek als online onderwijs vergroot de toegankelijkheid. Daarbij is het van belang dat studenten kunnen kiezen op welke manier zij de colleges willen volgen. Door colleges op te nemen kunnen studenten op elk gewenst moment deelnemen of de stof nogmaals doornemen. De onderzoekers geven aan dat er meer onderzoek nodig is om te zien of de resultaten ook opgaan voor hoorcolleges van andere vakken. Bij werkcolleges of andere vormen is de online vorm misschien minder geschikt, aldus de onderzoekers, omdat die een andere dynamiek hebben.
Door: Nationale Onderwijsgids