Normal_rotterdam__erasmusbrug

De Iselinge Hogeschool in Doetinchem doet er alles aan om pabo-studenten te motiveren om later te gaan werken in de Randstad. Studenten maakten onlangs onder meer dagtochten naar Rotterdam, waarbij ze een aanbod kregen om daar te werken en wonen. Ook komt er een speciaal schoolvak waarin het kennismaken met de stad voorop staat. Dat meldt het AD.

Ellen Domke, docent kunstvakken op de hogeschool uit Doetinchem, kwam samen met twee collega’s op het idee. Ze noemen het project Paboruil XL, geïnspireerd op het tv-programma Puberruil XL, waarbij pubers tijdelijk van gezin ruilen. Domke wil dat haar studenten verder kijken dan alleen de Achterhoek. De nieuwsgierigheid is er wel, maar de stap om daadwerkelijk in de Randstad te gaan wonen en werken is nog te groot, merkt ze op. De kans op werk in hun eigen regio is stukken kleiner dan in de Randstad, maar toch blijven haar studenten liever in hun eigen vertrouwde omgeving. Ook als dat betekent dat ze geen of ander werk vinden.

De uitstapjes naar Rotterdam hebben er toch toe geleid dat een aantal studenten enthousiast is geworden over de Randstad. Deze studenten spreken van leuk en uitdagend onderwijs, ook omdat de klassen uit meerdere culturen bestaan. Volgens Domke is het goed dat studenten deze verschillen ten opzichte van de Achterhoek onder ogen zien. Bovendien start de Iselinge Hogeschool begin 2018 met een zogeheten grote-stadmodule, waar eerste en tweedejaars studenten kennismaken met het wonen en werken in de stad. Daarna gaan ze een week lang samenwerken met een student van de Thomas More Hogeschool in Rotterdam. Daaronder valt bijvoorbeeld een bezoek aan een Rotterdamse basisschool. Ook een bezoek aan een buurthuis of moskee ligt in de planning.

Politici in de Achterhoek zijn juist bezig om hoogopgeleide jongeren in de eigen regio te houden. Het idee van Domke sluit daar dus niet op aan. Volgens de docente zelf is het idee van de grote-stadmodule puur bedoeld als verrijking en blijven de jongeren die echt niet naar de Randstad willen gewoon in de Achterhoek werkzaam. Ook onderwijsmanager Jorik Huizinga van de Doetinchemse hogeschool denkt dat de kennismaking met de Randstad alleen maar voordelig is voor de ontwikkeling van studenten.

De dagtochten voor studenten uit het oosten van het landen worden aangebonden door RVKO, het bestuur achter de katholieke basisscholen in Rotterdam, en de Thomas More-pabo. Ook bieden zij pabo-studenten doordeweeks een woonplek aan, zodat zij in de praktijk kunnen uitvinden of het leven in Rotterdam ze echt bevalt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids