De opleiding hbo-v is dit jaar nog populairder dan vorig jaar, maar studenten kunnen nog steeds niet warm gemaakt worden voor een baan in de ouderenzorg. Hogescholen hebben al jaren moeite met het opleiden van voldoende verpleegkundigen voor de zorg aan ouderen. Ook voor de komende jaren verwachten ze dat studenten de ouderenzorg blijven negeren. De voornaamste reden is en blijft het slechte imago. Dat meldt RTL Nieuws.
Werken in de ouderenzorg betaalt minder goed dan werken in ziekenhuizen en studenten denken dat de ouderenzorg saai is, zegt onderzoeker Margriet van Iersel van de Hogeschool Rotterdam. Op dit moment kiest minder dan 5 procent van de hbo-studenten verpleegkunde voor een baan in de ouderenzorg. Meer dan 70 procent kiest voor een ziekenhuiscarrière.
“Jongeren denken dat er weinig afwisseling is. Dat het saai is. Ze staan ook verder van ouderen af. Het imago moet echt verbeterd worden. Stages zijn daarin essentieel: onbekend maakt onbemind. Laat die studenten dus kennis maken met de diversiteit van het vak”, bepleit Van Iersel.
Eén van de hogescholen die zich actief inzet voor het verbeteren van het imago van de ouderenzorg is Fontys Hogeschool, waar studenten stagelopen in een verpleeghuis. Studenten laten meelopen in verpleeghuizen is niets nieuws. Wat wel nieuw is, is dat Fontys-studenten zich tijdens hun stage direct mogen bezighouden met lastige werkzaamheden, zoals het nadenken over nieuwe therapieën. Ook biedt Fontys gastcolleges aan waar ouderen aan het woord komen. Stagecoördinator Ragna Raaijmakers ziet dat het zijn vruchten afwerpt. Studenten zien in dat werken in de ouderenzorg niet alleen lichamelijk zwaar werk is, ze zien ook een diverse baan met een belangrijk toekomstperspectief.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids