
CNV is diep teleurgesteld over de uitslag van de stemming in de Eerste Kamer over de onderwijsbegroting. Ondanks herhaalde waarschuwingen, “Doe het niet” en duidelijke signalen uit het veld, heeft een meerderheid van de Eerste Kamer gekozen voor een koers die de onderwijskwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs ernstig onder druk zet. Dat meldt CNV.
Daniëlle Woestenberg, bestuurslid CNV: “Dit politieke besluit gaat grote gevolgen hebben voor iedereen in het hoger onderwijs. Mensen gaan hun aanstelling verliezen, onderzoek en onderwijs komt onder druk. Medewerkers worden geconfronteerd met het verlies van hun baan, het bieden van kwaliteit van onderwijs òf nog meer werkdruk. Wij gaan nu alert per instelling monitoren hoe de Colleges van Bestuur omgaan met de mensen op de instelling. Dit gaat nog veel impact hebben.”
Zorgen over onderwijskwaliteit
De aangenomen begroting houdt onvoldoende rekening met de samenhang tussen de dalende studentenaantallen, bezuinigingen en de Wet internationalisering in balans. Deze drie ontwikkelingen versterken elkaar en vragen om een integrale aanpak. Daarnaast heeft CNV ernstige twijfels bij de rechtmatigheid van deze bezuinigingen in het kader van het gesloten bestuursakkoord van 2022. Woestenberg: “Wij maken ons grote zorgen over de gevolgen voor de onderwijskwaliteit en continuïteit van onderwijsinstellingen, met name in krimpregio’s en bij kleinere gespecialiseerde opleidingen. Bezuinigingen leiden nu al tot ontslagen en tot het verdwijnen van waardevolle opleidingen, juist op plekken waar onderwijs cruciaal is voor leefbaarheid en regionale ontwikkeling.”
Internationale studenten
De overheid lijkt steeds meer te willen sturen op directe economische opbrengsten, in plaats van te investeren in duurzame kennisontwikkeling en maatschappelijke veerkracht. Ook op het vlak van internationalisering blijven wezenlijke zorgen bestaan. Internationale studenten dragen bij aan de kennisontwikkeling én aan het leefbaar houden van krimp- en grensregio’s. Toch ontbreekt het aan strategisch beleid om talenten te behouden voor de Nederlandse onderzoeks- en arbeidsmarkt. Daarmee laat Nederland kansen liggen, die andere aangrenzende landen wél benutten.
Toekomstbestendig onderwijssysteem
CNV blijft zich hard maken voor een toekomstbestendig onderwijssysteem. Dat vereist vertrouwen in docenten en onderwijsinstellingen (eigen regie), voldoende structurele bekostiging en ruimte voor maatwerk in de krimpregio’s. De gevolgen van het huidige beleid worden onderschat. We hebben ernstige bedenkingen bij de korte termijn logica van bezuinigingen en de effecten op lopend onderzoek, innovatie en de gevolgen hiervan voor onze kenniseconomie. Academische vrijheid staat onder druk en kent in Nederland ook geen grondwettelijke bescherming. Europees gezien bungelen we onderaan en behoren we op vele fronten inmiddels tot de hekkensluiters. CNV zal met haar eigen achterban in gesprek gaan over de bezuinigingen die nu doorgang zullen vinden binnen het hoger onderwijs. Op basis hiervan zullen wij nadenken over vervolgstappen om blijvend ons geluid tegen deze bezuinigingen naar buiten te brengen.
Door: Nationale Onderwijsgids