Amsterdam stelt strengere eisen aan verhuurders van (studenten)kamers

Vanaf 1 april 2020 komt er per wijk in Amsterdam een vastgesteld maximum aantal woningen waarvan kamers verhuurd mogen worden. Ook stelt Amsterdam strengere eisen aan de verhuurders. Reden: er worden steeds meer woningen per kamer verhuurd, omdat ze zo meer huur opleveren. Veel mensen, waaronder studenten, zijn op zoek naar woonruimte in de stad. Verhuurders spelen daar natuurlijk op in. Om woonruimte wat eerlijker te verdelen, komen er quota en scherpt Amsterdam de regels voor kamerverhuur aan. Dit meldt gemeente Amsterdam.

Verhuurders van dit soort woningen – met minimaal 2 kamers te huur - moeten een vergunning hebben en aan meer eisen voldoen. Zo moet de woning brandveilig zijn, zijn er eisen qua geluidsisolatie en moet er een gezamenlijke ruimte zijn van minstens 11 m².
 

Huur je een kamer?

Huur je samen met anderen kamers in een woning, dan is het belangrijk om te weten of de eigenaar vóór 1 april een vergunning heeft aangevraagd. Als de eigenaar ná 1 april een vergunning aanvraagt, dan moet hij/zij iedere huurder een individueel huurcontract geven. Dus ook jou. Dat geeft jou als huurder een stevigere positie. Bovendien kun je de huurprijs via een puntentelling laten toetsen door de Huurcommissie.
 

Rechten en plichten

Mochten er verhuurders zijn die geen vergunning willen aanvragen of dat niet hebben gedaan, dan hebben ze nog steeds verplichtingen. Zo mogen ze huurders niet zomaar op straat zetten.
 

Problemen?

Huur je een kamer en heb je problemen met een verhuurder die misschien zelfs de huur wil opzeggen? Je hebt meer rechten dan je denkt. Kom je er niet uit, stap dan naar !WOON. Zij geven gratis advies. Kijk voor meer informatie op www.wooninfo.nl.
 

Ben je verhuurder?

Verhuur je 1 of meer kamers in je woning en heb je nog geen vergunning aangevraagd voor kamerverhuur? Dat kan tot 1 april nog onder de oude soepelere regels. Kijk voor meer informatie op www.amsterdam.nl/kamerverhuur.
 
Door: Nationale Onderwijsgids